Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

PKP8 - Spremembe pri kriznem dodatku (dopolnjeno 3. 2. 2021)

26. JANUAR 2021  |   Nina Scortegagna Kavčnik

PKP8 prinaša spremembe pri kriznem dodatku, ki ga je uvedel PKP7. K novembrski plači se po novem ne prišteva del plače za poslovno uspešnost, če je bil delavcem izplačan decembra 2020.

O kriznem dodatku po PKP7 si lahko preberete tukaj.

PKP8 po novem določa, da delodajalec vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar mesečna plača za november 2020, pri kateri se neupošteva plačilo za poslovno uspešnost, ni presegla dvakratnika minimalne plače (1.881,16 EUR bruto I), izplača ob plači za mesec januar 2021 krizni dodatek v višini 200 eurov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Delavcu pripada krizni dodatek glede na delo opravljeno v decembru 2020! To pomeni, da je upravičen do sorazmernega dela kriznega dodatka na primer, če je bil na bolniški, letnem dopusti ipd., vendar v decembru.

Za povračilo izplačanega dodatka zaposlenemu delodajalec preko informacijskega sistema FURS predloži izjavo, s katero izjavlja, da je zaposlenemu izplačal krizni dodatek. Upravičenec predloži izjavo preko eDavkov najpozneje do konca marca 2021. FURS izplača povračilo kriznega dodatka najpozneje do 20. aprila 2021.

To ne velja za zaposlene, katerim je bil krizni dodatek iz 85. člena ZIUPOPDVE (PKP7) že izplačan do začetka uporabe PKP8.

Neizplačilo kriznega dodatka je prekršek, za katerega je predpisana globa.

Izplačilo kriznega dodatka pri januarski plači se poroča na REK-1 VD 1190, obdobje izplačila januar 2021.