Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - OZS

novica Ukrepi ne delujejo, ampak uničujejo malo gospodarstvo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo globoko razočarani, da vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter odprla dejavnosti. Več kot očitno je, da obstoječi ukrepi ne delujejo v smeri zmanjšanja števila okužb, saj se epidemiološka slika ne izboljšuje. Nasprotno – zaprtje dobršnega dela gospodarstva še dodatno spodbuja delo na črno, po drugi strani pa ukrepi vodijo v odpuščanja, zapiranje podjetij in v hude duševne stiske ljudi.

 

»Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. Več kot očitno je, da je treba ubrati drugačen pristop. Naši člani, obrtniki in podjetniki, nam sporočajo, da imajo dovolj. So v brezupnem položaju, razmišljajo o zaprtju podjetij, mnogi so to tudi že storili. Duševne stiske se poglabljajo,  poleg tega pa se povzroča ogromna gospodarska škoda. Zato pozivamo vlado, naj še enkrat premisli o vseh aspektih teh ukrepov in se odloči za odprtje dejavnosti,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

 

Zavedati se moramo, da ne gre zgolj za obrtnike in podjetnike, temveč tudi za njihove zaposlene. Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja več kot 99-odstotni delež, zaposluje pa prek 350 tisoč oseb, ki imajo družine, otroke …

 

Poudarjamo, da se zavedamo situacije v zdravstvu, toda reševati jo je treba drugače in ne na plečih malega gospodarstva. Malo gospodarstvo nikoli ni bilo vir okužb, prav tako se storitve opravljajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov.  Tveganje za prenos okužb je torej minimalno, medtem ko pri delu na črno v zasebnih domovih in garažah ni nikakršnega nadzora, tveganje za prenos okužb pa je zato veliko. »V obrti in podjetništvu ne rinemo z glavo skozi zid, če vidimo, da ne pridemo nikamor. Zato predlagamo odločevalcem, da uberejo drugačen pristop, odprejo dejavnosti in spremljajo učinke. Prepričani smo, da bodo nad rezultati pozitivno presenečeni,« še predlaga Meh.

 

V OZS smo sicer že minuli teden in ta teden ponovno pozvali vlado k takojšnjemu odprtju dejavnosti, za katere menimo, da bi jih bilo mogoče varno opravljati še naprej. To so frizerski, kozmetični saloni, avtopralnice, neživilske trgovine, specializirane trgovine, fotokopirnice, kemične čistilnice, vrtnarije, cvetličarne, urarne, zlatarne, delno gostinska dejavnost itd.

novica Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 7. decembra 2020.

novica Vlada je podaljšala ukrepe in sprejela načrt za sproščanje ukrepov

Vlada je na seji dne 3.12.2020 podaljšala ukrepe in sprejela načrt za sproščanje ukrepov

novica Podaljšanje turističnih bonov do 31.12.2021

Vlada je sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, in sicer do 31. decembra 2021.

novica Elektronsko pošiljanje obvestil IRSD o delu na domu

ZIUOPDVE (PKP 6) je vsebino obvestila, ki ga mora delodajalec pred prvim opravljanjem dela na domu poslati na IRSD, zakonsko določil.

novica Z odprtjem dejavnosti bomo zajezili širjenje okužb pri delu na črno

Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato ponovno pozivamo k odprtju dejavnosti, s čimer bi zagotovo zajezili delo na črno v zasebnih domovih in garažah, ki zdaj poteka brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov. V OZS menimo, da bi bilo mnogo bolje izvajati storitve pod nadzorom in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb s Covid-19.

novica Spremenjen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil

Vlada je na dopisni seji 30.11.2020 izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil
Pišite nam