Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VSI NA MOS 2023

Obrtno-podjetniški zbornični sistem bo obogatil sejemski program

05. 09. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VSI NA MOS 2023
Na letošnjem 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, ki bo od srede, 13. septembra, do nedelje, 17. septembra, na celjskem sejmišču, se bo že tradicionalno predstavil tudi obrtno-podjetniški zbornični sistem. Sejemska predstavitev sistema bo potekala v dvorani L1 in drugih dvoranah, kjer se bodo predstavile strokovne sekcije pri OZS, območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) s člani ter domači in tuji poslovni partnerji OZS. V petih sejemskih dneh bo zbornica z različnimi dogodki obogatila tudi obsejemski program.

 

Osrednje dogajanje OZS v dvorani L1 

Osrednji razstavni prostor Obrtno-podjetniške zbornic Slovenije bo, kot smo že vajeni, v dvorani L1. Na njem bo mogoče dobiti vse informacije o delu in aktivnosti zbornice ter prednostih in ugodnostih članstva, vodstvo zbornice pa bo na njem gostilo tudi predstavnike sorodnih organizacij iz tujine, predstavnike drugih organizacij in institucij ter domače politike.

Brezplačne vstopnice članom OZS za prvi dan sejma

Člani OZS boste letošnji MOS lahko obiskali brezplačno. Vstopnice za prvi dan sejma (13. september) lahko prevzamete na svoji območni zbornici. Svetujemo vam, da ne čakate vse do začetka sejma, saj je število razpoložljivih brezplačnih vstopnic omejeno.

Obsejemski program
Obrtno-podjetniški zbornični sistem bo sejem popestril s zanimivimi dogodki. Že prvi dan OOZ Krško pripravlja Okroglo mizo o migracijah delovne sile, četrtek je tradicionalno namenjen Mednarodnemu poslovnemu srečanju z dvostranskimi individualnimi razgovori, obeležili bomo tudi 30. obletnice enotnega evropskega trga in 15. obletnice Evropske podjetniške mreže (EEN), v petek 15. septembra pa bo Dan OZS.

 

kovinarji mos 23

Predstavitev strokovnih sekcij OZS

Letos se bo na sejmu predstavilo pet strokovnih sekcij OZS (sekcija kovinarjev, sekcija plastičarjev, sekcija instalaterjev energetikov, sekcija čistilcev objektov in sekcija za domačo ter umetnostno obrt) ter Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS s člani in partnerji. Več o vedno zanimivi predstavitvi odbora si preberite v nadaljevanju.

 

krško mos 23

Predstavitev območnih obrtno-podjetniških zbornic
V okvir predstavitve obrtno-podjetniškega zborničnega sistema sodijo tudi predstavitve območnih obrtno-podjetniških zbornic. V dvorani L1 se bodo letos predstavili Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Ormož s člani in partnerji.

 

ulica obti mos 23

Ulica obrti in Vajeniška pisarna

V okviru letošnje Ulice obrti v dvorani L1, ki jo organizira OZS s svojimi člani in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami ter strateškim partnerjem Centrom RS za poklicno izobraževanjem in srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami, bodo na več kot 270 m2 na zanimiv način predstavljeni privlačni in deficitarni obrtni poklici, hkrati pa bodo potekale še zanimive demonstracije domače in umetnostne obrti. Osrednja točka ulice obrti bo tudi letos Vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja v Sloveniji.

 

pek in slascicar mos 23

Predstavitev obrtnih poklicev

Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bodo obiskovalci hkrati lahko videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu. Na ulici bo predvidoma predstavljenih 11 poklicev:  kuhar, natakar, pek, slaščičar, mizar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar krovec, steklar, tehnik optik, voznik in demonstracije domače in umetnostne obrti.

 

duo mos 23

Domača in umetnostna obrt

Poleg predstavitev šestih domačih in umetnostnih obrti v okviru Ulice obrti, bo v okviru predstavitve OZS postavljena še manjša razstava večjih dosežkov slovenskih rokodelcev in promocija znaka Rokodelec, ki izhaja iz novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

V atriju celjskega sejmišča pa bodo, kot običajno, obiskovalce pričakale štiri prodajne delavnice rokodelcev, ki bodo prikazali različne rokodelske veščine, svoje izdelke pa bodo tudi prodajali.

 

mozaik mos 23

Predstavitev partnerjev kartice Mozaik Podjetnih
Na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1 bodo potekale tudi predstavitve partnerjev kartice Mozaik podjetnih. Letos bodo svoje ugodnosti, ki so v okviru sodelovanja z OZS na voljo članom zbornice, predstavili Zavarovalnica Triglav, Big Bang, DZS in Diners club.

 

sid mos 23

Predstavitev partnerjev OZS
SID banka bo predstavila svoje aktivnosti, obiskovalci pa bodo imeli možnost individualnega razgovora z njihovimi predstavniki. 

 

cehi mos 23

Sejemska priznanja OZS in Cehi OZS
OZS bo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem (svojim članom) podelila zlati, srebrni in bronasti ceh.

 

svetovanja mos 23

Brezplačno svetovanje svetovalcev SC OZS

Na MOS bodo z nami tudi svetovalci OZS, ki bodo tudi letos, in sicer od srede, 13. septembra, do petka, 15. septembra, na sejmu svetovali brezplačno. Tako boste obiskovalci imeli priložnost za pogovor s svetovalci s področja delovnega in socialnega prava, davkov in računovodstva, internacionalizacije in poslovanja v tujini ter pokojninskega področja.

 

okrogla miza ooz mos 23

Okrogla miza Migracije delovne sile

OOZ Krško v sodelovanju z Obrtničko komoro Zagreb, SLO CRO Poslovnim klubom in Slovenačkim poslovnim klubom Beograd v sredo, 13. septembra, ob 13. uri v dvorani Celjanka na celjskem sejmišču pripravlja okroglo mizo o migraciji delovne sile med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo.

Glede na to, da so Slovenija, Hrvaška in Srbija pred več kot tremi desetletji predstavljale skupni gospodarski prostor, je tem območju zagotovo še nekaj priložnosti za boljše sodelovanje pri svetovnem problemu gospodarstva – pomanjkanju delovne sile. Poznavanje trga, skupna zgodovina in podobnost jezika so priložnost in hkrati izziv, da se vsa tri gospodarstva medsebojno povežejo in vzpostavijo boljši dialog za enostavnejši pretok delovne sile.

Na okrogli mizi bodo podjetniki vseh treh držav in predstavnik zavoda za zaposlovanje iz vsake države iskali možnosti za učinkovito sodelovanje med državami. Spletna prijava >>>

 

b2b mos 23

Mednarodno poslovno srečanje "Connect2Slovenia"

Vabimo vas na Mednarodno poslovno srečanje "Connect2Slovenia", ki bo potekalo v četrtek, 14. 9. 2023, s pričetkom ob 10. uri, v Modri dvorani celjskega sejmišča. Dogodek organizirata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Advantage Austria Ljubljana v okviru mreže Enterprise Europe Network.

Dogodek je odlična priložnost za podjetja, ki iščejo nove poslovne partnerje, kupce in dobavitelje ter nove nabavne vire. Dogodek nudi mreženje, izmenjavo dobrih praks, razvijanje idej o novih projektih in navezovanje stikov za izvedbo le teh ter navezovanje novih poslovnih kontaktov neposredno s slovenskimi in tujimi podjetij. Več in prijave na dogodek >>> 

 

ozt mos 23

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS z vrsto svojih partnerjev

Naš Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS sledi svojemu poslanstvu. Obrtnike in podjetnike uspešno povezuje s centri znanj ter ob tem spodbuja in išče napredne tehnološke rešitve, povezuje nove poslovne partnerje in odpira poti tudi internacionalizaciji.

Na letošnjem MOS se bo odbor skupaj s številnimi partnerji predstavil v osrednjem delu skupnega razstavnega prostora našega obrtno-podjetniškega zborničnega sistema v dvorani L1 ter s predstavitvijo na kar 55 m2 površine zagotovo pritegnil pozornost večine obiskovalcev. K aktivnemu sodelovanju in številnim demonstracijam bo tudi letos pritegnil partnerske šole, fakultete in razvojno-raziskovalne inštitucije, sodelovala pa bodo tudi inovativna razvojno naravnana podjetja. Dogajanje bo zaokrožilo Slovensko ameriško gospodarsko združenje SABA, ki bo predstavilo vrsto možnosti za prodor slovenskih inovativnih podjetij na ameriški trg.

Sodelovali bodo Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Srednja tehniška šola Koper, Šolski center Celje - Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, Šolski center Škofja Loka, Šolski center Velenje, Vegova, elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana, Institut »Jožef Stefan«, Datastudio d.o.o., ENSI, energetski sistemi in inženiring d.o.o., Pipistrel d.o.o., podjetje za proizvodnjo zračnih plovil in že omenjeno Slovensko ameriško gospodarsko združenje SABA iz Clevelanda.

mos pasica mos 23

 

Preberite tudi