Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VLADA RS

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona po ujmi

24. 08. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VLADA RS

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona za odpravo posledic katastrofalnih poplav in plazov v začetku tega meseca in ga po nujnem postopku poslala v DZ. Zakonski predlog vsebuje ukrepe za pomoč prebivalstvu, podjetjem, občinam in kmetom ter ukrepe za nujno sanacijo javne infrastrukture, vključno z vodotoki, ter pospešitev postopkov.

Ukrepi za gospodarstvo bodo usmerjeni predvsem v ohranjanje dohodka, delovnih mest in čimprejšnje delovanje podjetij ter poenostavitev zaposlovanja tujcev, po načrtih bodo začeli veljati že 1. septembra. Več o ukrepih >>> Osnutek zakona >>>

 

Poseben interventni zakon

Ker je bila vremenska nesreča, ki je prizadela velik del Slovenije, največja v zgodovini samostojne države, se je vlada po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik odločila za poseben interventni zakon. Kot je povedala po seji vlade, želi namreč država čim hitreje pomagati prizadetim ljudem v poplavah, da spet normalno zaživijo.

Predloge ukrepov je vlada zbirala, pretresala in pripravljala na vseh resorjih, posegajo pa na vsa področja družbenega življenja, je povedala ministrica.

Zakonski predlogi so prva in najnujnejša, nikakor pa ne zadnja pomoč ljudem, občinam, podjetjem in kmetijstvu, je dodala.

 

Štirje sklopi ukrepov

Predloge ukrepov je vlada oblikovali v štiri sklope - pomoč prebivalcem, pomoč gospodarstvu, pomoč in finančna razbremenitev občin ter sanacijski ukrepi na javni infrastrukturi, vodotokih in protipoplavni zaščiti.

Med drugim se je že v zadnjih dneh med zakonskimi predlogi omenjalo posebno zvišano izredno denarno socialno pomoč prizadetim, ki bo lahko izplačana v enem znesku; moratorij na odplačevanje posojil, posebne prostovoljne solidarne sobote v gospodarstvu za zbiranje sredstev za obnovo; oblikovanje posebnega zunajproračunskega sklada za obnovo, namenjenega sofinanciranju izvedbe celovitih ukrepov in projektov, povezanih s poplavami in plazovi, v katerem se bodo zbirala sredstva iz državnega proračuna, evropska sredstva in sredstva iz drugih virov, ter hitrejše zaposlovanje tujcev, ko gre za kadre, potrebne za izvedbo obnove.

Za učinkovito izvedbo obnove bodo v sklopu posebne vladne službe za obnovo oblikovane tudi tehnične pisarne na terenu.

Zakonski predlog naj bi DZ po napovedih sprejemal že naslednji teden, tako da bo lahko začel veljati s 1. septembrom. Večina ukrepov, ki so zajeti v predlogu, bo veljala do konca leta.

Vir in fotografija: STA

 

Preberite tudi: Ukrepi za pomoč prebivalcem in podjetjem pri odpravljanju škode po poplavah >>>

Dokument vlade: Osnutek zakona >>>

Dokument DZ RS: Dopolnitve z amandmaji na parlamentarnem odboru >>>

 

 

 

Preberite tudi