Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Člani UO OZS za odprtje gostinske dejavnosti v vseh regijah

20. APRIL 2021  |   Mira Črešnar

 

 Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. Zavzeli so se za odpravo neživljenjskih pogojev v gostinski dejavnosti in za odprtje dejavnosti v vseh regijah. Člani so obenem podprli predloge sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, da država pokrije izpad prometa in subvencionira regres.

 

»Panogi gostinstva in turizma sta zagotovo največji žrtvi epidemije. Gostinci so zaprti že osem mesecev. Država jim mora pomagati, da bodo obdržali podjetja in delovna mesta. Predvsem pa je treba odpreti gostinsko dejavnost v vseh regijah in tudi gostincem končno dovoliti delati,« je uvodoma dejal predsednik OZS Branko Meh. 

 

Pomoč panogi gostinstva in turizma se predvideva tudi v novem interventnem zakonu. »Osnutka interventnega zakona še nimamo, zato lahko o njem zgolj govorimo. Naš predlog je, da država pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini tisoč evrov na zaposlenega. Predlagamo tudi, da se zniža stopnja DDV za storitve v gostinstvu in turizmu, in sicer do konca leta 2022. Za ta korak se je že odločilo osem evropskih držav,« je predloge sekcije za vključitev v interventni zakon pojasnil Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

 

Kritični do omejitev v gostinstvu

 

»Zelo malo gostincev se jih je odločilo za odprtje teras v tem tednu, saj so pogoji prestrogi. Zakaj so blazine na stolih v gostinskem obratu bolj rizične kot oblazinjeni stoli v javnem prometu?,« se sprašuje Drago Delalut, gostinec in predsednik ZDOPS. Cvar je dejal, da stroka in vlada nista upoštevali pripomb OZS glede pogojev. »Pogoji so nesmiselni, v praksi se jih ne da spoštovati. Meter in pol pri isti mizi je nerazumljiv pogoj.« je še pojasnil Cvar. Predstavniki gostincev Strokovni svet za turizem je predlagal, da bi bili delavci v turizmu uvrščeni na seznam za prednostno cepljenje

 

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS predlagajo, da se poleg ostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo podaljšati do konca leta 2021, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. Vsi, ki jim je bilo z Odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa. Zaradi likvidnostih težav podjetij naj se v interventnem zakonu predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za leto  2020.

 

Prav tako v sekciji opozarjajo na težave tistih podjetij, ki so zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih bili neupravičeno izključeni do posameznih pomoči. Nekateri pa bi morali zaradi nižjega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. Temu člani OU OZS odločno nasprotujejo.  

 

 

Na seji so obravnavali tudi zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. »Ne nasprotujemo elektronskemu evidentiranju delovnega časa, želimo pa imeti možnost, da se delovni čas evidentira tudi ročno«, so bili soglasni člani UO OZS.

Preberite tudi:

Pišite nam