Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delodajalci nasprotujejo financiranju nalog izvajalcev medicine dela

29. OKTOBER 2020  |   Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami ostro nasprotuje možnosti, da bi po novem delodajalci financirali naloge izvajalcev medicine dela, povezanih z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah. Na nedopustnost prevalitve finančnega bremena na delodajalce so danes opozorile ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

 

»Apeliramo na ministra za zdravje, da se financiranje teh storitev zagotovi iz proračuna RS. Pri navedenih storitvah, ki jih bodo izvajali zdravniki medicine dela, namreč ne gre za izvajanje nalog po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu, temveč za prenos izvajanja ukrepov za preprečevanje epidemije COVID-19 iz NIJZ na zdravnike medicine dela. Delodajalci pa ob vseh težavah, ki jih pestijo, zaradi sprejetja omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo, tega finančnega bremena enostavno ne bodo zmogli,« opozarja predsednik OZS Branko Meh, ki se obenem boji, da bi v primeru prevalitev teh bremen na delodajalce prišlo do odpuščanj delavcev.

 

Delodajalske organizacije so namreč prejele dopis Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, v katerem ta Ministrstvo za zdravje opozarja, da ob prenosu nalog, povezanih z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah na izvajalce medicine dela, ni urejen način njihovega financiranja. Prav tako se v dopisu, kot ena izmed mogočih opcij, predvideva tudi možnost financiranja teh nalog s strani delodajalcev. Temu pa delodajalske organizacije odločno nasprotujejo. 

 

Ob tem je treba poudariti, da država delodajalcem za čas odrejene karantene povrne le bruto I nadomestila plače. Nepošteno je, da bodo delodajalci zato, da bodo upravičeni do povračila nadomestila plače, izvajalcem medicine dela plačevali še njihove storitve, ki bi jih moral sicer opraviti NIJZ v okviru svojih nalog.

 

Na uradni odgovor s strani ministrstva za zdravje še čakamo.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam