Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delodajalci nasprotujejo financiranju nalog izvajalcev medicine dela

29. OKTOBER 2020  |   Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami ostro nasprotuje možnosti, da bi po novem delodajalci financirali naloge izvajalcev medicine dela, povezanih z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah. Na nedopustnost prevalitve finančnega bremena na delodajalce so danes opozorile ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

 

»Apeliramo na ministra za zdravje, da se financiranje teh storitev zagotovi iz proračuna RS. Pri navedenih storitvah, ki jih bodo izvajali zdravniki medicine dela, namreč ne gre za izvajanje nalog po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu, temveč za prenos izvajanja ukrepov za preprečevanje epidemije COVID-19 iz NIJZ na zdravnike medicine dela. Delodajalci pa ob vseh težavah, ki jih pestijo, zaradi sprejetja omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo, tega finančnega bremena enostavno ne bodo zmogli,« opozarja predsednik OZS Branko Meh, ki se obenem boji, da bi v primeru prevalitev teh bremen na delodajalce prišlo do odpuščanj delavcev.

 

Delodajalske organizacije so namreč prejele dopis Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, v katerem ta Ministrstvo za zdravje opozarja, da ob prenosu nalog, povezanih z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah na izvajalce medicine dela, ni urejen način njihovega financiranja. Prav tako se v dopisu, kot ena izmed mogočih opcij, predvideva tudi možnost financiranja teh nalog s strani delodajalcev. Temu pa delodajalske organizacije odločno nasprotujejo. 

 

Ob tem je treba poudariti, da država delodajalcem za čas odrejene karantene povrne le bruto I nadomestila plače. Nepošteno je, da bodo delodajalci zato, da bodo upravičeni do povračila nadomestila plače, izvajalcem medicine dela plačevali še njihove storitve, ki bi jih moral sicer opraviti NIJZ v okviru svojih nalog.

 

Na uradni odgovor s strani ministrstva za zdravje še čakamo.

 

 

Preberite tudi:

Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu.

Spoštovani, Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu. Dvodnevno srečanje bo tokrat potekalo v Hotelu & resort Adria Ankaran, Jadranska cesta 25, 6280 Ankaran v Stekleni dvorani. Rezervacije za nastavitve v Ankaranu javite na telefonsko številko: 05 66 37 444 ali preko e- pošte booking@adria-ankaran.si s sklicem, da ste udeleženci strokovnega srečanja tekstilcev. Gre za najpomembnejši dogodek za tekstilce v Sloveniji, ki druži strokovnjake s področja tekstila in usnja, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS. Na srečanju bodo poleg strokovnih tem predstavljene tudi teme, ki pomembno vplivajo na vsakdanji delovni proces. Veliko bo priložnosti za druženje ter izmenjavo mnenj in izkušenj, kar je ne nazadnje priložnost, da spoznate vaše kolege oziroma potencialne stranke. Pridružite se nam in bodite del najpomembnejšega dogodka za tekstilce v Sloveniji! Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali preko prijavnice, ki jo posredujete po e-pošti na naslov adrijana.poljansek@ozs.si – glej na dnu objave. Več o srečanju TUKAJ na tej povezavi https://www.ozs.si/koledar/tradicionalno-strokovno-srecanje-tekstilcev-6323a459216d47351279aa86 VLJUDNO VABLJENI!
Pišite nam