Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POROČANJE - Sn, Ta, W in Au

Obvezno poročanje o uvozih konfliktnih mineralov za leto 2023

30. 01. 2024
Avtor: Anton Šijanec
POROČANJE - Sn, Ta, W in Au

Objavljamo informacijo za uvoznike kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem, da se v primeru preseženega praga količine uvoženega blaga 15. marca 2024 izteče rok za poročanje.

 

Poročanje o uvozu kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata

Uvozniki kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem, morajo do 15. marca 2024 poročati o uvoženem blagu v primeru, če uvoz količinsko presega v uredbi določen prag.

Evropska uredba 2017/821 >>> o določitvi obveznosti za potrebno skrbnost v oskrbovalni verigi za uvoznike v Uniji, ki uvažajo kositer, tantal in volfram, njihove rude ter zlato, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem določa blago, ob uvozu katerega morajo uvozniki do 15. marca 2024 ministrstvu predložiti poročilo.

Poročilo morajo poslati tisti uvozniki, pri katerih je uvoz posameznega minerala ali kovine v preteklem letu dosegel ali presegel prag, določen v Prilogi I evropske uredbe, ki je bila nazadnje dopolnjena z delegirano uredbo Komisije (EU) 2020/1588 >>>.

 

Poročilo mora vsebovati:

  • podatek o doseženi količini uvozih konfliktnih mineralov za leto 2023

in informacije o izpolnjevanju obveznosti v zvezi s:

  • sistemom upravljanja (člen 4),
  • obvladovanjem tveganja (člen 5),
  • revizijo, ki jo izvede tretja stran (člen 6)
  • in razkritjem informacij (člen 7) Uredbe EU.

 

Kam poslati poročilo?

Poročilo je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov gp.mgts@gov.si. V naslovu sporočila naj bo navedeno »Konfliktni minerali«.

 

Podlaga za obveznost poročanja

Obveznost poročanja uvoznikov na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport izhaja iz Uredbe o izvajanju Uredbe EU 2017/821 o določitvi obveznosti za potrebno skrbnost v oskrbovalni verigi za uvoznike v Uniji, ki uvažajo kositer, tantal in volfram, njihove rude ter zlato, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem. Povezava na uredbo o izvajanju Uredbe EU 2017/821 >>>

Dodatna pojasnila na MGTŠ

Za dodatna pojasnila lahko pišete na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorat za notranji trg, Sektor za trgovinsko politiko. V naslovu sporočila, ki ga naslovite na gp.mgts@gov.si, prosimo navedite »Konfliktni minerali«.

 

Vir: MGTŠ