Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
KONTROLA CEN

Od 1. julija kontrola cen kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov

01. 06. 2023
Avtor: MGŠT
KONTROLA CEN

S ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi je bila včeraj izdana Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. Z ukrepom želi Vlada RS spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju. Odredba bo objavljena v Uradnem listu RS, veljati pa bo začela 1. julija 2023 za obdobje šest mesecev.

Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov je bila pripravljena na podlagi Zakona o kontroli cen v sodelovanju s pristojnim ministrstvom za prehrano, to je Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z odredbo želi vlada spremljati gibanje cen hrane in pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini in o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Predstavniki vlade bodo v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotnih verigah preskrbe s hrano. In sicer:

  • mikro podjetja z od 500.000 evrov do 2.000.000 evrov letnega prometa,
  • mala podjetja z nad 2.000.000 evrov do 10.000.000 evrov letnega prometa,
  • srednja podjetja z nad 10.000.000 evrov do 50.000.000 evrov letnega prometa in
  • velika podjetja z nad 50.000.000 evrov letnega prometa.

V skladu z odredbo se bodo zbirale cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave.

Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga bo vzpostavila Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Odredba bo objavljena v Uradnem listu RS s podrobnimi navodili in obrazci za poročanje v prilogah odredbe.

Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L in svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na 100 kg oziroma 100 kosov.

Od živilskih proizvodov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L , jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli in korenju. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah v kilogramih oziroma litrih.