Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Odlok o podaljšanju veljavnosti overitve meril

01. APRIL 2020  |   Igor Pipan

Na podlagi Zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 26/05 – uradno prečiščeno besedilo), morajo biti merila, ki se uporabljajo za merjenje na področjih varovanja zdravja ljudi in živali, varstva okolja in splošne tehnične varnosti, prometa blaga in storitev ter postopkov pred upravnimi in pravosodnimi organi, za to, da se lahko uporabljajo, veljavno overjena.  Za merila z rokom overitve krajšim od 5 let velja overitev do konca meseca, v katerem se izteče rok overitve.

Odlok pa ne prepoveduje izvajanja overitev. Overitve se lahko izvaja še naprej,  pri čemer je potrebno upoštevati vse predpise, odloke in smernice glede zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, ki jih morata upoštevati tako izvajalec overitve, kot tudi imetnik merila.

Z Odlokom se začasno podaljša veljavnosti overitve za merila, ki jim overitev poteče od 31. marca 2020 do 30. aprila 2020, in so še vedno ustrezno označena in zaščitena.

Ukrep podaljšanja veljavnosti overitev bo veljal do 30. junija 2020, da se imetnikom meril in izvajalcem overitev meril omogoči dovolj časa za izvedbo overitev meril, ki v času veljavnosti odloka niso bila meroslovno pregledana in overjena.

V primeru potrebnega daljšega obdobja za  zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, bo Urad RS za meroslovje skupaj z deležniki spremljal razmere in po potrebi pravočasno predlagal primerno podaljšanje rokov iz odloka.

Odlok pa se ne nanaša na merila, ki niso ustrezno zaščitena in označena. Ta merila je potrebno ustrezno overiti, če se želijo uporabljati še naprej. Če se izredna overitev merila ne more izvesti, mora imetnik merilo umakniti iz uporabe.

Natančna navodila za avtoserviserje: www.avtoserviser.si

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam