Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

OZS in minister Počivalšek proti zapiranju ali omejevanju gospodarstva

21. DECEMBER 2021  |   Mira Črešnar

Tako minister Počivalšek kot obrtniki in podjetniki so bili na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije soglasni, da nasprotujejo zapiranju ali omejevanju gospodarstva. Strinjali so se tudi, da je treba spoštovati pogoj PCT, najbolj prizadetim panogam pa zagotoviti ukrepe pomoči v PKP10. 

Predsednik OZS Branko Meh se je ministru in vladi uvodoma zahvalil za vse ukrepe, ki so pomagali ohraniti podjetja. »Predvsem pa gre zahvala našim obrtnikom in podjetnikom, da v teh težkih časih vztrajajo. Prepričan sem, da bomo prebrodili tudi to zdravstveno krizo. Pomembno je, da slovensko gospodarstvo v tem času nismo zaprli,« je dejal Meh in dodal, da bi bilo za najbolj prizadete panoge treba poskrbeti v okviru naslednjega protikoronskega paketa. »Med ključnimi ukrepi so subvencioniranje čakanja ne delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni osebni dohodek za samozaposlene, znižanje stopnje DDV za gostinstvo in turizem, povračilo škode zaradi odpisa blaga ter kritje fiksnih stroškov in upada prometa,« je predloge OZS predstavil Meh.

Poleg zdravstvene krize pa podjetja vse bolj skrbi tudi višanje cen energentov, je obenem poudaril Meh, ki se je ravno danes sestal s predsednico uprave Petrola. Meh je ministra povprašal, na kakšen način bo pomagala država, da bo zajezila cene energentov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na seji najprej pohvalil sodelovanje celotnega gospodarstva, da ni bilo okužb v podjetjih. »Gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju že presega raven pred epidemijo, kar je zasluga vas podjetnikov, predvsem mikro in malih podjetij. Predstavljate kar 98,7 % vseh podjetij v Sloveniji. Rast je posledica dobrega partnerstva, ki smo ga v teh letih gradili skupaj z gospodarstvom. Gospodarstvo je v okviru interventnih zakonov gospodarstvo podprla s 2,3 milijarde evrov«, je med drugim poudaril minister in priznal, da. Ta segment bodo po besedah Počivalška naslovili v naslednjem protikoronskem paketu. Minister je prav tako napovedal, da bo vlada podaljšala tudi veljavnost bonov 2020.

Počivalšek je napovedal, da bo strokovna skupina danes pretresala ukrepe in napovedal, da so na mizi dodatne omejitve, kot je omejitev števila oseb v prostoru. »Stroka se nagiba k dodatnemu zaostrovanju, četudi se številke ne višajo več. Sam zagovarjam strogo spoštovanje pogoja PCT. Inštitut Jožef Stefan je pokazal, da so učinki strogega zaprtja ali spoštovanja pogoja PCT enaki. Želim si, da bi zdravstveno krizo slovenskega družba premagala složno,« je svoja stališča ponovil minister. Glede energetske krize pa je minister dejal, da lahko država vpliva na cene marže, to je med 6 in 9 odstotkov cene. »V Sloveniji proizvedemo 85 % elektrike za naše potrebe. Dejstvo pa je, da polovico tega, kar proizvedemo, prodamo ven. Tukaj pa lahko naša država poseže – prepovemo izvoz naše energije in določimo ceno. Če bo potrebno, bomo tudi to naredili. Na plin in nafto pa ne moremo vplivati. Cene ne moremo korigirati,« je med drugim poudaril.

Stališča gostincev je na seji predstavil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar: »Naše pripombe prihajajo od našega članstva in to je potrebno razumeti. Nekateri ukrepi so bili sprejeti s pomanjkljivosti. Kriteriji upravičenosti do pomoči so bili takšni, da morajo številni državno pomoč vračati. Gostinci smo solidarno prenašali breme zdravstvene krize, bili smo zaprti in omejeni. V zadnjih dveh mesecih smo poslali več dopisov in predlogov za pomoč panogi, vendar pa odziva ministrstva nismo dobili, kar nas skrbi.« Sekcija v PKP10 po besedah Cvara pričakuje podobne ukrepe za panogo gostinstva in turizma, kakšne so imeli v prejšnjih protikoronskih paketih. Kar zadeva napovedi o dodatnem zaostrovanju ukrepov pa je Cvar dejal, da panoga gostinstva na podlagi podatkov v Covid sledilniku ne predstavlja takšnega tveganja, da bi bile potrebne dodatne omejitve. V okviru pomoči turizmu in gostinstvu je minister priznal, da so storili tudi napake in da niso rešili denimo mestnih hotelov ter industrije srečanj. »To bomo popravili v PKP10,« je napovedal minister.

 

Svoje probleme predstavili tudi kovinarji in fotografi

Na višje stroške dela je na seji opozoril podpredsednik OZS Ivan Meh. »Tudi nas kovinarje je doletela kriza, cene surovin so se enormno dvignile. Delovni proces se je tako podražil za 300 odstotkov. Pogodbe podpisujemo na začetku leta, podražitve pa so nas doletele na vseh področjih,« je poudaril Meh. Tudi kovinar in članu UO OZS Bojan Železnik je opozoril na težke razmere v kovinski industriji: »Delamo v avtomobilski industriji. Zaradi pomanjkanja sestavnih delov naše cele linije stojijo. Drug problem pa je, da takšne linije lahko upravljajo le visoko izobraženi kadri, ki pa jih je težko zadržati. Vendar pa nismo dovolj glasni in ne jokamo po televiziji.«

Na težave v fotografski panogi je opozorila Katarina Podgoršek, predsednica sekcije fotografov pri OZS. Vlada naj bi namreč prihodnje leto uvedla zajem fotografije za osebne dokumentov kar na upravnih enotah. »Če se bo to zgodilo, bo svoja vrata zaprla več kot polovica fotografov. Zavedati se moramo, da so fotografi v času krize fotografirali le za dokumente, saj dogodkov in različnih slavij zaradi omejitev ni bilo,« je poudarila fotografinja Podgoršek in ministra prosila za odgovor, kako bodo pomagali fotografom preživeti. Minister je odgovoril, da se mu ne zdi prav, da bi za osebne dokumente fotografirali javni uslužbenci. »Vendar pa morate fotografi narediti neprepusten sistem, ki ne bo dopuščal ponarejanja. Smatram, da je norija opremljati upravne enote s tehniko in ljudmi,« je odgovoril Počivalšek.

K znižanju DDV za gostinstvo pa je na seji pozval Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS. In dodal: »Vlada naj razmisli tudi o povračilu stroškov za stojnice, saj so jih morali gostinci tako rekoč čez noč zapreti. V PKP10 vključite tudi povračilo stroškov za sejemsko dejavnost.« Glede cestnega transporta pa je Pišek dejal, da logistika rabi digitalizacijo in optimizacijo poslovanja. Ob robu seje je minister Počivalšek sicer dejal, da vlada ne razmišlja o znižanju DDV za gostinske storitve.

Vlada bo o morebitnih novih ukrepih in omejitvah odločala v četrtek.

 

Preberite tudi:

Pišite nam