Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

OZS nadaljuje predvolilne pogovore s strankami

11. APRIL 2022  |   Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nadaljuje niz pogovorov s političnimi strankami, ki bodo nastopile na prihajajočih državnozborskih volitvah. Vodstvo OZS se je tako danes sestalo s predstavniki Gibanja Svoboda in stranke SD, že prejšnji teden pa je imelo predvolilne pogovore s stranko DeSUS. V petek pa se bo vodstvo OZS, prav tako na temo zahtev obrtnikov in podjetnikov, sestalo s stranko SDS.

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma poudaril, da je OZS apolitična organizacija,  ki vselej podpira tiste stranke, ki delajo v dobrobit obrtnikov in podjetnikov. Predstavnike Gibanja Svoboda in stranke SD je predsednik Meh povprašal, kaj bodo storili, če bodo sestavljali novo vlado. Opredelili so se tudi do zahteve OZS o ustanovitvi ministrstva za malo gospodarstvo.

Gibanje Svoboda za ustanovitev ministrstva za malo gospodarstvo

Dimitrij Zadel iz Gibanja Svoboda je priznal, da je do sedaj politiko preziral. »Bistveno je bilo, da podjetje in družba delujeta v normalnih okoliščinah. Smatram, da v Sloveniji tega ni, zato sem se odločil kandidirati. Naš gospodarski program smo pripravili v sodelovanju z gospodarstveniki. Pregledal sem vaše zahteve in vse so smiselne,« je uvodoma pojasnil Zadel. Na vprašanje, ali bi zagovarjali obvezno ali prostovoljno članstvo, pa Zadel ni dal jasnega odgovora. »O tem bi se morali pogovarjati, doseči bi morali širši konsenz,« je dejal. Je pa Zadel izpostavil, da bi morali imeti vsaj državnega sekretarja za malo gospodarstvo, če že ne ministrstva za malo gospodarstvo. Podpirajo tudi zahtevo zbornice, da bi upokojeni obrtniki lahko nadaljevali dejavnost po upokojitvi in ob tem ohranili polno pokojnino.

Na področju izobraževanja pa Zadel meni, da izobraževanje ne sledi potrebam gospodarstva. »Pomemben del programa gibanja je povezati izobraževalne in raziskovalne institucije z gospodarstvom. Je zelo pomembno, da so šole sodobne in da sledijo potrebam gospodarstva v vseh panogah,« je še pojasnil Zadel. V gibanju podirajo tudi zahtevo zbornice po prenovi izobraževalnega sistema (tudi poklicnega izobraževanja) in odpravi administrativnih ovir.

SD izrazil podporo zahtevam OZS

Predsednik OZS Branko Meh je ponovno poudaril, da bi morala podjetja državno pomoč, ki so jo dobila v času epidemije, obdržati, ne pa, da jo morajo sedaj vračati, če so poslovala bolje, kot so sprva predvidela. Lesar Marko Kajzer je izpostavil problem izvoza lesa in pomanjkanje kadra v lesni panogi. Na pomanjkanje kadra v gostinstvu, po prvih ocenah v panogi primanjkuje vsaj 10 tisoč oseb, pa je opozoril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem. Bojan Železnik pa je opozoril na visoke stroške električne energije. »Tu nam mora pomagati država, če želimo primerno gospodarsko rast,« je pozval predstavnike SD. Predsednika sekcije za promet pri OZS Petra Piška pa je zanimalo tudi vprašanje financiranja reprezentativnih zbornic.

Sestanka z vodstvom OZS so se udeležili trije predstavniki stranke SD - Matjaž Han, Sandi Češko in Milan Cvikl.  Han je dejal, da ni prepričan v zniževanje davkov in da SD z zbornico že od nekdaj dobro sodeluje. Sandi Češko je uvodoma pojasnil, da se je politično angažiral, ker vidi nov veter v stranki. »Pozivam vse gospodarstvenike, da se v vseh strankah angažirajo. Slovenija lahko tekmuje s komerkoli. Država mora biti v funkciji gospodarstva. Bolj pomembno od tega, ali bodo davki nižji ali višji, je važno, kam se bodo sredstva iz davkov investirala,« je dejal Češko in poudaril, da je les naša slovenska nafta in da mora biti to naša strateška usmeritev.

Milan Cvikl pa je dodal, da stranka podpira program finančne pomoči prevzemnikov podjetij. Prav tako pa podpirajo tudi ustanovitev ministrstva za malo gospodarstvo. »Naš program je na gospodarskem področju zelo konkreten, saj imamo na voljo 8 mio evrov kohezijskih sredstev, ta denar pa lahko dvigne dodano vrednost v podjetjih,« je svoje videnje predstavil Cvikl.

Matjaž Han pa je ob zaključku poudaril, da če dobijo mesto v koaliciji, se gospodarskemu ministrstvu ne bodo že v štartu odpovedali. »Imamo kompetentne ljudi, zato vam obljubim, da se bomo pred podpisom koalicijske pogodbe o prioritetah prej pogovorili tudi z vami,« je obljubil Han.

 

DeSUS obljublja posluh za malo gospodarstvo

Minuli teden se je vodstvo OZS sestalo tudi s stranko DeSUS. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je poudaril, da ima obrt in podjetništvo v stranki DeSUS velikega podpornika. Dejal je, da si bodo s kolegi zagotovo prizadevali za fleksibilno delovno zakonodajo, ureditev regresnih zahtevkov in prenovo šolskega sistema, sicer pa v stranki menijo, da mora nova vlada nameniti področju malega gospodarstva posebno pozornost, vsebinsko in organizacijsko – tudi z ministrstvom za malo gospodarstvo.  Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil še pobudo zbornice za prenovo vajeniškega sistema izobraževanja in zahtevo, da bi upokojeni obrtniki lahko nadaljevali dejavnost ob ohranitvi polne pokojnine, kar predstavniki stranke DeSUS tudi podpirajo.

Preberite tudi:

Pišite nam