Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ZAKON O ROKODELCIH

Po 20 letih prizadevanj bo področje rokodelstva končno zakonsko urejeno

17. 02. 2023
Avtor: Mira Črešnar
ZAKON O ROKODELCIH

 V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in v sekciji za domačo in umetnostno obrt pri OZS smo zadovoljni, da je vlada sprejela predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva. Za ustrezno zakonsko ureditev področja rokodelstva smo si v OZS in sekciji prizadevali kar 20 let.

»Gre za pomemben mejnik na področju rokodelstva, saj smo si za sprejetje zakona prizadevali kar 20 let. Zato gre na tem mestu pohvala tudi resornemu ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, da je predlog zakona končno ugledal luč sveta,« je ob tem poudaril predsednik sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS Jernej Bortolato.

S tem, ko smo definirali, kaj je rokodelstvo in kaj so rokodelska znanja, imamo podlago za urejevanje tudi ostale področne zakonodaje te obrtne dejavnosti. V Sloveniji je registriranih okrog 400 rokodelcev, kar pomeni, da gre za izumirajočo obrt. Zato je še toliko bolj pomembno, da zagotovimo ustrezen prenos znanj na mlajše generacije in izboljšamo pogoje dela rokodelcem, saj bomo le tako lahko ohranili ta segment naše kulturne dediščine.

Namen predloga zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva je ohranjanje in razvoj rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstvo kulturne dediščine. Zakon uvaja sistemsko rešitev prenosa rokodelskih znanj, spretnosti in veščin, ki se uresničuje prek zaščite rokodelcev oziroma s podeljevanjem naziva vrhunski rokodelec ter prek zaščite rokodelskih izdelkov oziroma z njihovim certificiranjem. Za izvajanje slednjega bo z zakonom pooblaščena Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Pri oblikovanju predloga zakona so bili vključeni vsi nosilci podpornega okolja rokodelstva: pristojno ministrstvo, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Rokodelski centri, Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije in Slovenski etnografski muzej.

 

Povezana novica:

Vlada je sprejela predlog Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva >>>

 

 

 

 

 

Preberite tudi