Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ELEKTRIKA – NOVOSTI PRI UREDBI IN ZAKONU

Podvajanja pomoči po ZPGOPEK ne bo, referenca bo mesečna poraba

12. 01. 2023
Avtor: Anton Šijanec
ELEKTRIKA – NOVOSTI PRI UREDBI IN ZAKONU
Vlada je sprejela spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ZPGOPEK. Predlog sprememb je vezan na uredbo o najvišji ceni električne energije za mikro, mala in srednje velika podjetja (več o tem).

Predlog sprememb zakona je v tem, da je zaradi omenjene uredbe potrebno prilagoditi ZPGOPEK, in sicer tako, da ta ista MSP, ki imajo regulirano ceno električne energije, niso hkrati upravičena tudi do pomoči po ZPGOPEK za čas trajanja regulacije. Sprememba vpliva tudi na izvajanje ukrepov za ohranitev delovnih mest, saj so pogoji za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo vezani na pogoje pri pomoči za gospodarstvo, zato jih v prve pol leta ne morejo koristiti. MSP, ki uporabljajo tudi zemeljski plin ali tehnološko paro, pa so za ta dva energenta nespremenjeno upravičena do pomoči. Predlog zakona bo obravnavan po nujnem postopku.

Besedilo predloga zakona >>>

Vlada je spremenila tudi Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja (več o tem). V spremembi uredbe je zapisano, da se kot referenca vzame mesečna poraba v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022, v času, ko je bila poraba po epidemiji že normalna. Jasno je določeno tudi, da se upošteva referenčno porabo istega meseca  in to ločeno, za vsako tarifo posebej. Za odjemalce, ki so bili prvič priključeni po 1. juliju 2022, in pretekle porabe nimajo, se upošteva 90% dejanske porabe.

 

Povezana predhodna novica:

Vlada je z uredbo določila najvišje cene električne energije za MSP, ministrstvo pa pripravilo tudi pojasnil >>>

 

Zanimive povezave na predhodne prejšnje novice

Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize >>>
Najvišje cene električne energije za MSP – uredba in pojasnila >>>
Pomoč gospodarstvu za energente >>>
Ukrep čakanja na delo >>>
Skrajšan delovni čas >>>