Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Preprečevanju okužb s koronavirusom, aktualne povezave in PDF dokumenti za tisk

03. MAREC 2020  |   Vlasta Markoja

Na zbornici skrbno spremljamo aktualne informacije glede novega Koronavirusa SARS-CoV-2. Posledice že čutijo tudi obrtniki in podjetniki predvsem na Goriškem, zato je zbornica že predlagala določene ukrepe. Več v sporočilu za javnost.

  • Ključne informacije o korona virusu in navodila NIJZ za delovne organizacije

Na spletnih straneh NIJZ najdemo Ključne informacije o koronavirusu (SARS-CoV-2), ki so zbrane na enem mestu NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

Tam najdete tudi: Navodila za delovne organizacije v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki so jih objavili na spletni strani NIJZ.

  • Dodatne informacije in pojasnila lahko dobite na dežurni telefonski številki na NIJZ: 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro.
  • Gradiva (plakati, letaki,...) za splošno in strokovno javnost

Na naslednji povezavi NIJZ so na enem mestu zbrana gradiva (plakati, letaki in video vsebine) za splošno in strokovno javnost. Dokumenti so v obliki PDF in jih lahko prenesete na svoje naprave, natisnete ter uporabite za osveščanje v vašem okolju. Naj jih izpostavimo le nekaj:

· Nasveti za umivanje rok

· Kaj lahko storim, da preprečim širjenje novega koronavirusa? (plakat)

· Infografika o ukrepih in zaščiti pred koronavirusom (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

· Kako ravnati ob sumu na okužbo? (plakat) (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

 

  • Preprečevanju okužb s koronavirusom

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe (vir: Ministrstvo za zdravje):

- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

- Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Preberite tudi:

Pišite nam