
Sekcija je posredovala predloge NIJZ za spremembo higienskih priporočil za terase
Avtor: Vlasta Markoja
V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS sprejemamo številne pripombe na sprejeta Higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije COVID-19. Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj ukrepov težko ali pa nemogoče izpolnjevati, zato so izpostavljeni morebitnim kršitvam in s tem povezanimi sankcijami.
Sekcija je NIJZ že posredovala pripombe in predloge za dopolnitev in popravek Higienskih priporočil za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije COVID-19 v delih, kjer jih ni mogoče izvajati in so primerljivi z ukrepi v sosednji Avstriji.
Pripombe sekcije za gostinstvo in tuirzem:
Najbolj neizvedljivo je zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, med ostalimi gosti pa moramo zagotavljati razdaljo 1,5 m.
Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, ko se gosti iz različnih gospodinjstev sami približajo na manj kot 1,5 m. Na primer delavci iz istega podjetja se pripeljejo na teraso v istem avtomobilu, potem pa bi morali sedeli 1,5m narazen, kar je nesmiselno, podobno velja za prijatelje. To vnaša med gostince veliko negotovost in zato se jih, po naših podatkih, kar polovica ne bo odločila odreti lokalov pod takimi pogoji. Prepričani smo, da bi lahko še vedno varno opravljali svoje delo, če bi sprejeli ukrepe kot smo predlagali po vzoru sosednje Avstrije, kjer je predpisan razmak med mizami 1m, med gosti, ki so lahko iz različnih gospodinjstev pa ni določene razdalje, saj ocenjujejo, da bo do druženja prišlo med znanci. V Avstriji je posebej navedeno, da razdalja 1m ne velja za razdaljo med skupino za mizo, kjer so dovoljeni največ 4 gostje in otroci.
Prav tako v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov.
Zato predlagamo, da NIJZ nujno popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj 1m med mizami, z možnostjo varnostnih pregrad pa z manjšo varnostno razdaljo. Hkrati pa naj se črta določilo, ki predpisuje posedanje za isto mizo zgolj za člane istega gospodinjstva. Prav tako predlagamo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij naj bo po potrebi in številu gostov, uporabnikov sanitarij.
Prav tako prosimo, da se čim prej sprosti in omogoči tudi strežba v notranjosti gostinskih lokalov. Le tako bomo omogočili enakovredne pogoje za vse gostince in ne bomo povzročali, da bodo zaradi prestrogih ukrepov številni lokali še naprej zaprti.
Blaž Cvar
Predsednik Sekcije za gositnstvo in turizem