Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Gostinci proti povzročanju škode vsem gostincem

16. OKTOBER 2019  |   Vlasta Markoja

 

 

V nekaterih medijih je bil nedavno ponovno objavljen seznam pregledanih gostinskih obratov s strani Inšpekcije za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin. Ponovno so novinarji objavili vse odločbe v celoti. Ob objavi številnih gostincev je nemogoče, da bralec prebere vse odločbe, zato se je po nepotrebnem naredilo veliko škode. Inšpekcija je izdala veliko opozoril in ureditvenih odločb, ki ne povzročajo neposredne škode za zdravje. Namen pregledov je, da se pomanjkljivosti odpravijo, ne pa da se z zavajajočim naslovom nekaterih novinarjev dela poslovna škoda. Mnenje sekcije je, da takšno pisanje povzroča nepopravljivo gospodarsko škodo. Ker javnost dejanskih razlik ne pozna, saj je nemogoče prebrati vse odločbe, taki članki in seznami mečejo slabo luč na vse gostince, še posebej na tiste, ki so se znašli na seznamu zaradi manjših kršitev, ki nikakor niso ogrožale zdravja ljudi. Seveda pa je potrebno pri posameznikih, kjer so ugotovljene hujše kršitve pri nadzoru ustrezno ukrepati. Sekcija meni, da je ustrezen nadzor potreben, poudarjamo pa, da mora biti le ta izveden objektivno.  

Ob tem sekcija poudarja, da so odločbe iz leta 2018 in je večina nepravilnosti že odpravljenih. Prav tako so se v nekaj lokalih celo zamenjali najemniki, in sedaj slaba luč pade na nove najemnike, ki z odločbami prejšnjih najemnikov nimajo nič.

Tudi zahteve inšpektorjev v Sloveniji so velikokrat neživljenjske in so bistveno višje od zahtev inšpektorjev v sosednjih državah, zato se Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zavzema za razbremenitev administrativnih obveznosti, ki jih je pri gostincih vsak dan več.

 

Preberite tudi:

Pišite nam