Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcije in odbori

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju  Republike Slovenije.

Z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 začasno omeji in določi način izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije.

 

Javni linijski prevoz potnikov v medkrajevnem in mestnem avtobusnem prevozu potnikov, javni železniški prevoz potnikov v notranjem prometu, stalni izvenlinijski prevozi potnikov, občasni prevoz potnikov in avtotaksi prevozi se lahko izvajajo le skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Uporaba obrazne zaščitne maske je za voznika in potnike obvezna pri:

- javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, pri čemer je pri javnih linijskih medkrajevnih prevozih, posebnih linijskih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili kategorije M2 in M3, število potnikov omejeno na število registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom, ter

- posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih potnikov in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili kategorije M1 z največ osmimi sedeži za potnike, pri čemer je lahko zasedenih največ šest sedežev.

 

Za avtotaksi prevoze je določeno, da so dovoljeni le pod pogojem, da voznik avtotaksi vozila poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali s testom HAG. Voznik avtotaksi vozila lahko opravlja prevoze le, če ima negativen rezultat testa. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH. Enkrat tedenska obveznost testiranja se uvaja tudi za voznike v JPP in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

 

Avtotaksi prevoze lahko opravljajo tudi vozniki avtotaksi vozil, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti COVID-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni ter v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva. Testiranja so oproščeni tudi vozniki avtotaksi vozila, ki so preboleli COVID-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAG ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v JPP in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

 

Z odlokom je pod določenimi pogoji dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav in pripadajočih smučarskih prog, z navedenimi regijami, v katerih obratovanje žičniških naprav in pripadajočih prog dovoljeno. Obratovanje je dovoljeno le ob upoštevanju priporočil NIJZ in ob dodatnem pogoju, da upravljavec naprav zagotovi testiranje na virus SARS-CoV-2 s testi HAG v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Če upravljavec naprav tega ne more zagotoviti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočim prog dovoljena le osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.

 

Testiranje ali predložitev negativnega rezultata testa PCR ali testa HAG ni potrebno za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov, uporabnike, če imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, uporabnike, če imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ter uporabnike, če imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

 

Določbe o testiranju ali predložitvi negativnega rezultata testa PCR ali testa HAG veljajo tudi za osebje žičniških naprav, ki prihajajo v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav.

 

Odlok začne veljati 27. februarja 2021 in velja do vključno 5. marca 2021.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

 

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji.

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, z veljavnostjo od 27. februarja do 5. marca 2021.

novica V pomoč pri testiranju - informacije in navodila ter kaj, če delavec testiranje odkloni

Po zadnjih odlokih o sproščanju dejavnosti smo se na obvezna testiranja že kar navadili, vemo kdo, kdaj in kako pogosto se mora testirati, vemo tudi kje. V ospredje prihajajo dileme delodajalcev, ki se pri zaposlenih soočajo tudi z odklanjanjem testiranj.

novica Strokovni svet za gostinstvo pri OZS na vlado naslovil predloge za pomoč gostinstvu

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je ustanovila Strokovni svet za gostinstvo, ki povezuje ugledne slovenske gostince in kuharske mojstre. Njihov cilj je pomagati slovenskemu gostinstvu, ki je utrpelo največjo škodo zaradi posledic epidemije. Na predsednika Vlade in ministra Počivalška so zato danes naslovili odprto pismo, v katerem med drugim pozivajo k odprtju dejavnosti po vzoru Italije, povračilu nadomestila za izpad prometa, znižanju DDV in 100-odstotnemu nadomestilu za delavce na čakanju.

novica Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je 18.2.2021 izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov.

Vlada je 18.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov.

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil

Vlada je 18.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

novica Aktualna ponudba financiranja SID banke

Aktualna ponudba financiranja SID banke
Pišite nam