Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcije in odbori

novica DIGITALNI BONI

Digitalni bon '22 je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme.

Kdo so upravičenci?

Do digitalnega bona ’22 so upravičeni tisti, ki so  12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in so bili takrat:

 • šoloobvezen otrok, vpisan v 7., 8. ali 9. razred,
 • dijak srednje šole,
 • študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju,
 • študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali
 • udeleženec subvencioniranega izobraževanja, star 55 let ali več.

Do digitalnega bona '22 so upravičeni tudi tisti, ki izpolnjujejo zgornje pogoje in se šolajo v tujini.

 

Obdobje koriščenja bonov:

Digitalne bone ’22 bodo upravičenci lahko koristili od 15. junija do 30. novembra 2022.

Digitalni bon '22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

 1. prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,
 2. priklopne postaje za prenosni računalnik,
 3. računalniškega zaslona,
 4. tipkovnice in miške,
 5. digitalnega papirja,
 6. digitalnega peresa,
 7. čitalnika pametne kartice,
 8. spletne kamere,
 9. slušalk z mikrofonom,
 10. večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,
 11. 3D tiskalnika,
 12. zunanje pomnilniške enote,
 13. posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in
 14. kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Bratje, sestre, polbratje in polsestre lahko digitalni bon '22 združijo z izjavo o združitvi digitalnih bonov '22, ki jo določi vlada, in bone koristijo za skupni nakup.

Digitalni bon boste lahko v času njegove veljavnosti izkoristili v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme. Unovčili ga boste lahko osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga ali s spletnim nakupom na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Izjava vsebuje naslednje osebne podatke: ime in priimek, EMŠO in davčno številko.

Če se bo bon unovčil s spletnim nakupom, se ponudniku blaga pošlje elektronsko podpisano izjavo ali skenirano lastnoročno podpisano izjavo.

Podatek o razpoložljivem znesku za upravičenca bo razviden iz informacijskega sistema Finančne uprave RS. Sami boste imeli vanj vpogled prek aplikacije eDavki.

Če se bo bon unovčil z osebnim nakupom v poslovalnici, je treba predložiti lastnoročno podpisano izjavo in v poslovalnici pokazati osebni dokument.

Če se unovčuje združene digitalne bone '22, se za unovčitev potrebuje tudi Izjava o združitvi digitalnih bonov '22.

Kje lahko unovčite digitalni bon ’22?

Digitalni bon '22 lahko unovčite pri poslovnih subjektih s sedežem v Republiki Sloveniji, katerih poslovna dejavnost, registrirana v Poslovnem registru Slovenije na dan unovčitve, je ena od naslednjih dejavnosti iz Priloge I Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti ali njim podrejena dejavnost:

 • G 46.5 – Trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,
 • G 47.4 – Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami.

 

Subvencionirani tečaji digitalnih veščin

Prebivalci Republike Slovenije, stari 55 let in več, se bodo lahko v letu 2022 udeležili subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Udeležba na tem izobraževanju bo  brezplačna, pogoja za udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več (oboje) na dan 12. 3. 2022.

Ko bodo opravili neformalno izobraževanje, bodo v informacijski sistem FURS vpisani kot upravičenec do digitalnega bona ’22.

Ko bodo opravili neformalno izobraževanje, bodo v informacijski sistem FURS vpisani kot upravičenec do digitalnega bona ’22.

Za letošnja neformalna izobraževanja, namenjena starim 55 let ali več, torej ne koristite dobroimetja digitalnega bona, temveč dobroimetje po opravljenem neformalnem izobraževanju šele pridobite. Dobroimetje nato lahko koristite za nakup računalniške opreme.

Javni razpis za izvajalce subvencioniranega izobraževanja bo Služba vlade za digitalno preobrazbo objavila predvidoma v drugi četrtini letošnjega leta, in sicer tudi na tej spletni strani.

Obseg in vsebina izobraževanja bosta del razpisne dokumentacije.

Seznam izvajalcev s programi izvajanja bo na voljo po izvedbi razpisov za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za dvig digitalnih kompetenc.

Neformalna izobraževanja se bodo izvajala v jesensko-zimskem času letos.

Vir: spletni portal gov.si

novica Delovna skupina o ureditvi odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil z avtocest in hitrih cest

Danes je bil na OZS prvi sestanek delovne skupine, ki je bila oblikovana po nedavnem odložilnem vetu Državnega sveta RS na Zakon o cestah. Omenjenemu zakonu sta ostro nasprotovali Sekcija za promet pri OZS in Sekcija avtoserviserjev pri OZS, zato so naloge te delovne skupine poiskati rešitve za učinkovito ter uporabnikom avtocest in hitrih cest prijazno storitev odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil, tudi lažjih od 3,5 tone.

novica Predsedniki in upravni odbori strokovnih sekcij OZS v mandatnem obdobju 2022 - 2026

V letošnjem t.i. super volilnem letu poleg vrste drugih volitev potekajo tudi volitve v organe naše stanovske organizacije OZS. Med njimi kot prve svoje nove sestave upravnih odborov in predsednike v mandatnem obdobju 2022 - 2026 izbirajo naše strokovne sekcije, ki bodo svoje skupščine izvedle v mesecih aprilu in maju. Na tem mestu zato objavljamo nove sestave upravnih odborov strokovnih sekcij OZS in njihove predsednike.

novica EUROPA CUP - Evropsko prvenstvo v cvetličarstvu

Evropsko prvenstvo v cvetličarstvu EUROPA CUP potekalo od 26. do 28. avgusta 2022 v v Katovicah na Poljskem!

novica Mednarodna hortikulturna razstava FLORIADE EXPO 2022

Floriade je svetovna hortikulturna razstava, ki se na Nizozemskem odvija le enkrat na desetletje. Razstava je že sedmič na Nizozemskem, tokrat na čudoviti lokaciji v Almereju.

novica Primož Černic izvoljnen za predsednika sekcije trgovcev

Poslanci skupščine Sekcije trgovcev pri OZS so na volilni skupščini dne 15.04.2022 za predsednika sekcije izvolili Primoža Černica.

novica Simon Ogrizek je postal predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev v novem mandatu 2022-2026

Poslanci skupščine Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS so na volilni skupščini v aprilu za predsednika sekcije ponovno izvolili Simona Ogrizka. V nagovoru poslancem se Simon Ogrizek zahvalil za zaupanje in dodal, da bo še naprej s skupnimi močmi UO, nadaljeval začrtano pot.

novica Ukinitev nošenja mask

Vlada je s sprememnjenim odlokom določila obvezno uporabo zaščitnih mask (kiruških mask tipa II ali IIR oz. maske tipa FFP2 ali FFP3) le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. V gospodarstvu tako nikjer več ne velja obveznost uporabe zaščitnih mask na podlagi odloka. Odlok določa tudi prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje in prenehanje ukrepa izpolnjevanja pogoja PCT v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih.

novica Kako postati uspešnejši SLIKOPLESKAR? - 6.5. na Koroškem

Sekcija slikopleskarjev pri OZS s partnerji s področja slikopleskarstva izvaja regijska izobraževanja za slikopleskarje, ki bodo s pridobljenimi znanji lažje in bolje opravljali svoje delo. Slikopleskarjem bodo predstavljene izkušnje za lažje reševanje vsakodnevnih težav pri delu.
Pišite nam