Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SKUPŠČINA OZS

Skupščina OZS potrdila planske dokumente za leto 2023

19. 01. 2023
Avtor: Mira Črešnar
SKUPŠČINA OZS

Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je na januarski seji, ki je potekala na sedežu OZS 19. januarja 2023, sprejela sklep o določitvi višine članarine v letu 2023. V letu 2023 je tako določena nova višina članarine, ki uvaja nove razrede, in sicer:

  •  član, ki na podlagi pridobljenega certifikata osebno sam opravlja dejavnost domače ali umetnostne obrti plačuje 12 evrov mesečno,
  •  fizične osebe, samostojni podjetniki in gospodarske družbe, v katerih je edini lastnik, družbenik, ki je zaposlen in opravlja dejavnost plačujejo 25,00 evrov  mesečno,

 člani, ki zaposlujejo delavce plačujejo:

  •  tisti, ki zaposlujejo od 1 do vključno 5 zaposlenih, 35,00 evrov mesečno,
  •  tisti, ki zaposlujejo od 6 do vključno 10 zaposlenih, 40,00 evrov mesečno,
  •  tisti, ki zaposlujejo 11 do vključno 20 zaposlenih, 45,00 evrov mesečno,
  •  tisti, ki zaposlujejo 21 in več zaposlenih 50,00 evrov mesečno.

OZS tako v tem letu uvaja (namesto sedanjih 2 razredov + DUO) novih 5 razredov + DUO, s čimer je plačevanje članarine še bolj pravično razporejeno glede na število zaposlenih. Najvišja članarina v letu 2023 je enaka članarini, ki so jo člani plačevali leta 2013, torej pred desetimi leti.

Poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, so se na seji med drugim strinjali, da ima OZS v primerjavi z ostalimi delodajalskimi organizacijami še vedno daleč najnižjo članarino. V sorodnih organizacijah je članarina namreč lahko več tisoč evrov letno. Članarina bo tako zagotavljala ohranitev in strokovno delovanje mreže, saj mora zbornični sistem kljub višanju stroškov zagotavljati nemoten in učinkovit servis članom.

Vodstvo OZS je na seji med drugim predstavilo tudi dosežke zbornice in koristi članstva. Zbornica je v letu 2022 odigrala ključno vlogo pri blaženju posledic energetske krize – v Uredbi za male poslovne odjemalce smo dosegli, da so do ukrepov upravičeni tudi mali poslovni odjemalci, ki imajo priključno moč več merilnih mest do 86 kW. Dosegli smo regulacijo cen za MSP oz. cenovno kapico. Pri zakonu o dohodnini, in sicer v delu, ki se nanaša na obdavčitev normirancev, smo dosegli ugodnejšo obdavčitev normiranih samostojnih podjetnikov (namesto prvotnega predloga 25 tisoč eur je sedaj prag 50 tisoč eur). Preprečili smo uvedbo obveznega elektronskega evidentiranja delovnega časa in obvezne božičnice itd. Zbornica organizira več kot 40 kongresov na leto po panogah, za katere bi člani na trgu plačali po trikrat ali petkrat višjo kotizacijo. Članom so na voljo brezplačna pravna svetovanja in številne brezplačne delavnice, izobraževalni in sekcijski dogodki, člane informiramo in jim pomagamo pri vstopu na tuje trge.

V novem letu smo posodobili tudi  spletno stran OZS www.ozs.si, ki je za člane še bolj prijazna in dostopna. Več o dosežkih na povezavi: https://www.ozs.si/novice/zastopanje-in-zakonodaja/pregled-dosezkov-in-aktivnosti-ozs-v-letu-2022-63ac12c6216d4743229a6fd5

Ugodnosti in velike prihranke pa članom prinaša tudi kartica Mozaik podjetnih. Med pomembnimi partnerji kartice je Zavarovalnica Triglav, kjer člani dobijo 7-odstotni dodatni popust na zavarovanja. Partnerji, pri katerih naši člani najbolj pogosto koristijo popuste, so še: Merkur, DZS, Big bang, Energija plus, Kompas shop itd. Da se članstvo tudi v finančnem smislu splača, pa kaže podatek, da član OZS, ki kartico pri partnerjih kartice redno uporablja, privarčuje tudi več sto ali celo več tisoč evrov letno.

Preberite tudi