Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Sprememba odloka glede prehajanja mejnih prehodov

28. AVGUST 2020  |   Maja Rigač

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. OZS je sicer minuli teden vlado seznanila s problematiko prehoda meje za delavce, ki so hrvaški državljani in so zaposleni pri slovenskih obrtnikih in podjetnikih (dnevni delovni migranti). Ti predstavljajo pomembno delovno silo v marsikaterem slovenskem podjetju, zato je njihov neoviran prihod na delovno mesto zelo pomemben. Vladi smo predlagali, da ti delavci neovirano prihajajo na delovno mesto, na meji pa se izkažejo s potrdilom delodajalca, da so dejansko zaposleni v slovenskem podjetju.

 

Izjema za gospodarsko dejavnost

Izjema za gospodarsko dejavnost je napisana bolj jasno in razumljivo: velja za osebo v gospodarskem prometu ali dejavnostih, ki se ob prehodu meje izkaže z ustreznimi dokazili o opravljanju prometa ali dejavnosti v Republiki Sloveniji ali tujini, potrdilo A1 pa ni več obvezno. Zadostujejo ustrezna dokazila, ki dokazujejo potrebo po prehodu državne meje zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti. Ostaja pa obvezna predložitev negativnega testa na COVID-19.

 

Prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov

Prehajanja meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov je razširjeno tudi na prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov. V obeh primerih je potrebna vrnitev v času, ki je nujno potreben za izvedbo opravila, ki pa ne sme biti daljši kot 48 ur. 

Po pojasnilu ministrstva za notranje zadeve v primeru, da gre podjetnik na Hrvaško zaradi nujnih poslovnih razlogov negativni test na COVID-19 ni potreben; nujnost poslovne poti pa naj dokaže z ustreznim dokazilom  (kot je npr. potni nalog, vabilo, e-sporočilo).

 

Brez testa za vabljene tuje delegacije

Uveljavljanje izjeme za vstop brez karantene članom vabljenih tujih delegacij je omogočeno brez negativnega izvida testa na COVID-19.

 

Tudi ožji družinski člani slovenskega državljana brez karantene

Karantena ne bo odrejena ožjemu družinskemu članu državljana Republike Slovenije, ki potuje skupaj z njim in prihaja iz države članice EU ali države članice schengenskega območja, če lahko dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem. Ožji družinski člani so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve.

 

Uveljavitev sprememb

Spremembe začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, in sicer 28. avgusta 2020.

 

Naj opozorimo, da osebe, ki bodo uveljavljale izjemo po 3. točki Odloka morajo ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19). Ta ne sme biti starejši od 36 ur.  Opravljen pa mora biti v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Ta pa to tudi objavi  na svoji spletni strani.

 

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

 

Sprememba odloka

Preberite tudi:

Pišite nam