
Stališče Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS glede odpiranja teras
Avtor: Vlasta Markoja
Stališče Sekcije za gostinstvo in turizem glede odpiranja teras
"Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince veliko bolje, če bi odpirali po italijanskem modelu, kjer lahko lokali obratujejo tudi v notranjosti in se lahko ob slabšem vremenu postreže znotraj lokalov. Sploh je to pomembno za lokale s hrano.
V kolikor zdravstvena stroke pač vztraja, da je tveganje majhno zgolj na terasah, to pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. Ne bomo pa nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja tudi izplača. Tako bodo nadalje pomoči potrebni samo tisti, ki pod takšnimi pogoji še ne bodo mogli poslovati."
Sekcija vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano za prenos okužb, saj se ne upoštevajo varnostni ukrepi. Zato menimo, da bi se lahko odprli tudi gostinski lokali ter nastanitveni obrati, ki so bolj varni in se spoštuje ukrepe NIJZ.
Blaž Cvar, Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem