Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
INTELEKTUALNA LASTNINA

Brošura ARS - Mediacija v sporih na področju intelektualne lastnine

21. 02. 2024
Avtor: Anton Šijanec
INTELEKTUALNA LASTNINA

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je pripravil brošuro o mediaciji kot eni izmed oblik alternativnega reševanja sporov (ARS) v primerih sporov na področju intelektualne lastnine. V njej so med drugim predstavljene prednosti mediacije in informacije, kako mediacija običajno poteka. Brošura je na voljo v slovenskem jeziku.

Tudi intelektualna lastnina je osnovno sredstvo

Intelektualna lastnina (kot so znamke, modeli, patenti in avtorske pravice) je osnovno sredstvo. Podobno kot pri drugih poslovnih sredstvih, lahko do sporov v zvezi z intelektualno lastnino pride, kadar podjetja kršijo pravice intelektualne lastnine.

Spori so lahko dolgotrajni

Spori lahko privedejo do dolgotrajnih, nepredvidljivih in dragih pravdnih postopkov. Stroški ne nastanejo le z vidika stroškov za zastopanje in sodnih taks, ki so potrebni za sprožitev pravdnega postopka, temveč tudi z vidika časa, porabljenega za vodenje postopkov. Poleg tega je področje intelektualne lastnine še zlasti pogosto predmet čezmejnih sporov.

Mediacije je lahko učinkovita alternativa

Mediacija in drugi načini alternativnega reševanja sporov lahko izboljšajo učinkovitost postopka reševanja sporov. Brošura ARS - Mediacija v sporih na področju intelektualne lastnine >>> v slovenskem jeziku ponuja koristne informacije o prednostih mediacije in poteku samega postopka.

 

Vir: URSIL