Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
INTELEKTUALNA LASTNINA

Malim podjetjem 20 milijonov nepovratnih sredstev

26. 01. 2024
Avtor: Anton Šijanec
INTELEKTUALNA LASTNINA

Urad EU za intelektualno lastnino, angleško European Union Intellectual Property Office, EUIPO, je objavil Razpis za pomoč malim in srednje velikim podjetjem, MSP, s sedežem v EU na področju intelektualne lastnine, ki za razpisana področja predvideva nepovratna sredstva v višini 20 milijonov evrov.

Vsebina razpisa EUIPO

Razpis, objavljen v angleškem jeziku >>>, vključuje financiranje, ki bo potekalo v obliki štirih vavčerjev za intelektualno lastnino, s katerimi se bodo sofinancirali:

 • storitev predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine (IP Scan) in storitev predhodnega pregleda uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (IP Scan Enforcement) (vavčer 1),
 • znamke in modeli (vavčer 2),
 • patenti (vavčer 3),
 • žlahtniteljske pravice (vavčer 4).

Urad RS za intelektualno lastnino pri izvajanju storitve IP Scan tudi v letu 2024 ne sodeluje, saj za inovativna MSP s sedežem v Sloveniji izvaja podobno storitev (Prva informacija o intelektualni lastnini Prva i >>>) brezplačno.

Izvajala pa se bo nova storitev predhodnega pregleda uveljavljanja pravic intelektualne lastnine IP Scan Enforcement, ki jo bodo izvajali strokovnjaki s področja intelektualne lastnine. Seznam strokovnjakov, ki bodo izvajali to storitev, bo objavljen na spletni strani urada.

Skupni proračun, ki je v letu 2024 na voljo za sofinanciranje ukrepov v okviru razpisa, znaša 20 milijonov evrov.

MSP lahko zaprosi za en vavčer na posamezno vrsto dejavnosti v zvezi z intelektualno lastnino.

Glede na vrsto dejavnosti se bodo uporabljala naslednja pravila sofinanciranja:

 • vavčer 1: 90 odstotkov vrednosti storitve IP Scan Enforcement (za Slovenijo je vrednost storitve ovrednotena na najvišji znesek 900 evrov);
 • vavčer 2: 75 odstotkov upravičenih pristojbin za varstvo znamk ali modelov na nacionalni, regionalni ali evropski ravni, 50 odstotkov upravičenih pristojbin za varstvo znamk ali modelov na mednarodni ravni;
 • vavčer 3: 75 odstotkov upravičenih pristojbin za varstvo na nacionalni ali evropski ravni ter poizvedbe o stanju tehnike, ki jih zagotovijo nacionalni uradi za intelektualno lastnino, 50 odstotkov pravni stroški za pripravo in vložitev evropskih patentnih prijav;
 • vavčer 4: 75 odstotkov za varstvo rastlinskih sort na ravni Skupnosti.

Najvišji zneski vavčerjev na upravičenca so:

 • 810 evrov za vavčer 1,
 • 1000 evrov za vavčer 2,
 • 1500 evrov (pristojbine za patentno varstvo) oziroma 2.000 evrov (pravni stroški za evropske patentne prijave) za vavčer 3 in
 • 1500 evrov za vavčer 4.

 

Rok za vloge in prijave

Vloge na razpis je možno oddati od 22. januarja 2024 do 6. decembra 2024. Pred oddajo prijave se morajo prijavitelji registrirati >>> oziroma ustvariti uporabniški račun.

 

Informacijski spletni seminar

Razpis se izvaja v okviru Sklada za pomoč MSP (angleško Ideas Powered for Business SME Fund) >>> in je del akcijskega načrta Evropske komisije za intelektualno lastnino >>>. Pobudo sofinancirata Evropska komisija in EUIPO, izvaja pa se v sodelovanju z nacionalnimi in regionalnimi uradi za intelektualno lastnino iz Evropske unije.

Več informacij o Skladu za pomoč MSP lahko preberete na spletni strani EUIPO ali pa se udeležite spletnega seminarja >>>, ki ga EUIPO organizira 6. februarja 2024.

 

Vir: URSIL