Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Na MOS smo se srečali s političnimi strankami

18. SEPTEMBER 2018  |   Mira Črešnar

Tudi na letošnjem, že 51. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju so se politične stranke srečale z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Koalicijske stranke LMŠ, SAB in SD so med drugim zagotovile, da ima nova vlada v načrtu tudi državnega sekretarja  za malo gospodarstvo, kar je bila zahteva OZS.

Poleg klasičnega sejemskega nastopa je MOS že vrsto let prizorišče, na katerem se vodstvo zbornice sreča s svojimi člani, partnerji, tujimi delegacijami in seveda s političnimi strankami. Vodstvo OZS je tako tudi letos na protokolarnem prostoru v dvorani L1 Celjskega sejmišča gostilo koalicijske in opozicijske stranke. Predsednik OZS Branko Meh, direktor OZS Danijel Lamperger in člani kolegija predsednika ter Upravnega odbora OZS so predstavnikom političnih strank predstavili najbolj pereče probleme obrtnikov in podjetnikov, predlagali pa so tudi konkretne rešitve in izzive za novo vlado. Predsednik Meh je predstavil stališča malega gospodarstva do napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva, kritičen pa je bil tudi do žaljivih izjav predstavnikov Levice.

Stranka Alenke Bratušek je kot prva politična stranka obiskala vodstvo OZS na MOS. Bratuškova je na srečanje z vodstvom OZS prišla z bodočima ministroma Markom Bandellijem in Petrom Jožefom Česnikom. Zagotovila je, da bo v novi vladi tudi državni sekretar za malo gospodarstvo, kar je bila pobuda naše zbornice. Bodočo ministrico za infrastrukturo so naslovili tudi prevozniki, ki so ji predstavili prevozniško problematiko.

Poslanci LMŠ so na srečanju dejali, da razumejo potrebe obrtnikov in podjetnikov, saj vsi, ki so prišli na MOS, prihajajo iz gospodarstva. Med drugim so poudarili pomen zbornic in tesnega sodelovanja zbornic z vlado. Vodstvo zbornice so ob koncu srečanja povabili na sestanek s poslansko skupino LMŠ, na katerem se bodo pogovorili o vseh odprtih vprašanjih, ki se dotikajo malega gospodarstva.

Tudi predsednik Državnega zbora RS in prvak SD Dejan Židan se je svojimi poslanci iz SD sestal z vodstvom zbornice na MOS. Pogovarjali so se o problemih v obrti in podjetništvu in tudi o napovedanih obremenitvah gospodarstva v koalicijski pogodbi. Tudi Židan je, tako kot Bratuškova, potrdil, da bo v novi vladi državni sekretar za malo gospodarstvo. Židan se je udeležil tudi srečanja sistema OZS in obljubil, da bo deloval v dobrobit gospodarstva. Med drugim je poudaril, da je osnova blaginje dobro delujoče obrtništvo, podjetništvo in gospodarstvo.

Tudi opozicijske stranke SDS, NSi in SNS so prišle na MOS. Prvak stranke NSi Matej Tonin je dejal, da nimajo problema priznati, da so podaljšana roka gospodarstva. Tonin sicer obžaluje, da niso v vladi, se bodo pa kot opozicijska stranka še naprej trudili zastopati interese obrtnikov in podjetnikov.

Prvak SDS Janez Janša je na srečanju z vodstvom zbornice dejal, da bodo posledice dodatnih obremenitev občutili vsi. Janša tudi meni, da bi morali ustvariti ugodnejše pogoje za slovensko gospodarstvo, kar bi bilo privlačno tudi za tuje investitorje. Zdi se mu neumno, da plačamo tujim investitorjem, da pridejo v Slovenijo.

Da si njegova stranka želi pomagati slovenskemu malemu gospodarstvu, saj to predstavlja steber slovenskega gospodarstva, pa je vodstvu zbornice povedal predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič, ki je ob koncu obljubil podporo in pomoč tako zbornici kot malemu gospodarstvu.

Vodstvo OZS je vse politične stranke tudi pozvalo, naj držijo svoje obljube in izpolnijo to, kar so obrtnikom in podjetnikom zagotavljale pred volitvami.

Preberite tudi:

Pišite nam