Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Ukrepi ne delujejo, ampak uničujejo malo gospodarstvo

04. 12. 2020
Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo globoko razočarani, da vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter odprla dejavnosti. Več kot očitno je, da obstoječi ukrepi ne delujejo v smeri zmanjšanja števila okužb, saj se epidemiološka slika ne izboljšuje. Nasprotno – zaprtje dobršnega dela gospodarstva še dodatno spodbuja delo na črno, po drugi strani pa ukrepi vodijo v odpuščanja, zapiranje podjetij in v hude duševne stiske ljudi.

 

»Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. Več kot očitno je, da je treba ubrati drugačen pristop. Naši člani, obrtniki in podjetniki, nam sporočajo, da imajo dovolj. So v brezupnem položaju, razmišljajo o zaprtju podjetij, mnogi so to tudi že storili. Duševne stiske se poglabljajo,  poleg tega pa se povzroča ogromna gospodarska škoda. Zato pozivamo vlado, naj še enkrat premisli o vseh aspektih teh ukrepov in se odloči za odprtje dejavnosti,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

 

Zavedati se moramo, da ne gre zgolj za obrtnike in podjetnike, temveč tudi za njihove zaposlene. Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja več kot 99-odstotni delež, zaposluje pa prek 350 tisoč oseb, ki imajo družine, otroke …

 

Poudarjamo, da se zavedamo situacije v zdravstvu, toda reševati jo je treba drugače in ne na plečih malega gospodarstva. Malo gospodarstvo nikoli ni bilo vir okužb, prav tako se storitve opravljajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov.  Tveganje za prenos okužb je torej minimalno, medtem ko pri delu na črno v zasebnih domovih in garažah ni nikakršnega nadzora, tveganje za prenos okužb pa je zato veliko. »V obrti in podjetništvu ne rinemo z glavo skozi zid, če vidimo, da ne pridemo nikamor. Zato predlagamo odločevalcem, da uberejo drugačen pristop, odprejo dejavnosti in spremljajo učinke. Prepričani smo, da bodo nad rezultati pozitivno presenečeni,« še predlaga Meh.

 

V OZS smo sicer že minuli teden in ta teden ponovno pozvali vlado k takojšnjemu odprtju dejavnosti, za katere menimo, da bi jih bilo mogoče varno opravljati še naprej. To so frizerski, kozmetični saloni, avtopralnice, neživilske trgovine, specializirane trgovine, fotokopirnice, kemične čistilnice, vrtnarije, cvetličarne, urarne, zlatarne, delno gostinska dejavnost itd.

Preberite tudi