Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VSE O POPLAVAH

Ukrepi v podporo gospodarstvu, nasveti in interpretacije naših svetovalcev, navodila za prijavo škode

06. 09. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VSE O POPLAVAH

Po katastrofalnih poplavah, ki so Slovenijo prizadele v začetku avgusta, je voda sicer hitro odtekla, potem pa so na dan prišle nepredstavljive razsežnosti uničenja, ki je močno prizadelo tudi gospodarstvo. Država se je morala odzvati zelo hitro in gospodarstvo podpreti pri preživetju ter z učinkovitimi ukrepi zagotoviti ohranjanje delovnih mest, sanacijo škode in njegov čimprejšnji ponovni zagon.

Najprej je zato sredi avgusta sprejela novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, sledili so ukrepi za prijavo škode in kot zadnje je bil nedavno po hitrem postopku sprejet še Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.

Vse na enem mestu

Aktivno je sodelovala tudi naša stanovska organizacija, pomagala je pri oblikovanju ukrepov, podprla sanacijo prizadetih podjetij na terenu ter na čim bolj razumljiv in enostaven način svojim članom skušala predstaviti ukrepe države. Te smo sproti objavljali in pojasnjevali ter pripravljali izobraževanja in objavljali navodila.

Zato smo sedaj na enem mestu zbrali povezave do vseh ključnih aktualnih novic, ki jih potrebujete za urejanje vsega potrebnega pri spopadanju s posledicami ujme.

 

Prvi ukrepi z novelo zakona o naravnih nesrečah

PRVI SPREJETI UKREPI - Sprejeti ukrepi za ohranitev delovnih mest in delovanja gospodarstva >>>

 

Prijava škode podjetij

PRIJAVA ŠKODE - Oddaja ocene škode podjetij v poplavah je podaljšana do 20. septembra, za predplačilo pa le do 1. septembra >>>

POVZETKI IZOBRAŽEVANJ – Poplave, povzetki izobraževanj: Prijava škode in izpolnjevanje obrazcev >>>

 

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav

SPREJETI INTERVENTNI ZAKON - Ukrepi za pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah in plazovih >>>

POJASNILA POSAMEZNIH UKREPOV ZIUOPZP - Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 >>>

 

Glejte tudi:

ZADNJE OBJAVE v rubriki Svetovanje OZS >>>

VSE OBJAVE O POPLAVAH NA OZS – kronološko nanizane objave >>>

 

Še o poplavah

V BESEDI IN SLIKI – TV oddaja Vizionar – obrtnik in podjetnik, ki govori o poplavah >>>

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024