Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ukrepi v tretjem protikoronskem paketu naj bodo za vse prizadete panoge

21. MAJ 2020  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo pričakovali, da bo vlada prisluhnila naši pobudi, da se ukrep čakanja na delo podaljša za daljše obdobje in da velja za vse panoge, kar bi mnogim podjetjem omogočilo ohranitev delovnih mest. Opozarjamo, da posledice epidemije koronavirusa in upad naročil občutijo tudi obrtniki in podjetniki v drugih dejavnostih, ne le v gostinstvu in turizmu.

»V OZS smo že prejšnji teden na srečanju predstavnikov gospodarstva in vlade apelirali, da mora ukrep čakanja na delo veljati za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo. Veliko naših podjetij je tudi izvoznikov in so dobesedno odvisni od situacije na tujih trgih. Nekateri beležijo celo 80-odstotni upad naročil za prihodnje tri mesece. V takšnih primerih ukrep subvencioniranega delovnega časa ni zadostna rešitev, saj dela enostavno ni dovolj,« opozarja predsednik OZS Branko Meh.

PKP3 prav tako ne rešuje problema najemnin, ki jih morajo mali obrtniki in podjetniki plačati tudi za čas, ko jim je bilo onemogočeno opravljanje dejavnosti. Na problem najemnin smo opozarjali že pri oblikovanju prvih dveh protikoronskih paketov. Tudi izplačilo regresa bo zaradi likvidnostnih težav velik problem za mnoge. Zato si v OZS želimo, da regres za leto 2020 plača država ali pa naj se omogoči izplačilo do konca leta.

Pomanjkanje dela in upad naročil

Zaradi epidemije koronavirusa se s pomanjkanjem dela in upadom naročil soočajo tudi avtobusni prevozniki, izvajalci gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, turistični vodniki, organizatorji dogodkov, postavljavci šotorov, fotografi, kozmetiki, šivilje in čevljarji. Ker so turistične kapacitete prazne, pa skorajda nimajo dela niti v kemičnih čistilnicah in pralnicah. Dela za vse zaposlene v številnih panogah še nekaj časa ne bo, zato si večina želi, da bi lahko še vsaj nekaj mesecev koristili ukrep čakanja na delo.

Predlogi gostincev preslišani

Nezadovoljni so tudi gostinci, saj so pričakovali, da bodo njihovi predlogi v večji meri upoštevani. Vlada ni upoštevala predloga po znižanju DDV na 7 % za vse storitve v turizmu za leti 2020 in 2021, kot je to denimo storila Nemčija (z 19 na 7 %). Prav tako niso ugodili njihovi zahtevi, da bi turistični boni veljali tudi za gostinsko ponudbo. Panoga bo še nekaj mesecev v krču, saj tujih turistov ne bo, zato bi bilo ključno, da se ukrep čakanja na delo podaljša do konca leta 2020 in ne le za en mesec.  Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar pa ocenjuje, da gostiln še niso zagnali v takšnem obsegu, kot so pričakovali, saj so gosti še vedno v strahu. Gostinci zato sporočajo, da je strah pred obiskom restavracij in lokalov odveč. Med predlogi sekcije, ki žal niso bili upoštevani, so še oprostitev stroškov omrežnin, nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča ter nadomestil za uporabo avtorskih pravic (SAZAS, IPF, ZAMP) v turizmu in možnost pridobitve nepovratnih sredstev oz. subvencij vsem podjetjem s področja turizma.

Znižanje DDV za posamezne dejavnosti

Vlada prav tako ni upoštevala našega predloga po znižanju stopnje DDV na 9,5 % za kozmetične in pedikerske storitve, fotografsko dejavnost, dejavnosti za nego telesa, kemičnega čiščenja in pranja, šivanja izdelkov po meri in izdelavo čevljev. V času epidemije so mnogi ostali brez dela, zmanjšala se je tudi kupna moč, potrošniki so postali pri nakupih previdnejši. Znižanje stopnje DDV bi vsaj delno pomagalo marsikateremu obrtniku in mu omogočilo preživetje v teh negotovih časih.

Preberite tudi:

Pišite nam