Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Absurdno: Delavec določa delodajalcu, koga bo zaposlil

27. NOVEMBER 2019  |   Mira Črešnar

Poslanci Državnega zbora bodo na petkovi izredni seji odločali o spremembah pokojninske zakonodaje. Po novem predlogu zakona (ZPIZ-2I) bodo delavci še dodatno stimulirani, da ostanejo v delovnem razmerju tudi ob izpolnitvi pogojev za upokojitev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa ob tem opozarjamo, da je absurdno, da lahko delavec ob izpolnitvi pogojev za upokojitev odloča o tem, ali bo ostal v delovnem razmerju ali ne. Delodajalec je namreč tisti, ki bi moral odločati o tem, koga bo zaposlil.

 

»Nekdo, ki dopolni starostne pogoje za upokojitev, bo želel zaradi novih spodbud delati še naprej in seveda mu delodajalec tega ne bo mogel preprečiti. Na drugi strani pa bi si morda delodajalec želel zaposliti mlajšo osebo. Smo za to, da se tisti, ki izpolni pogoje za upokojitev, upokoji, potem pa ga delodajalec na novo zaposli, če se s tem strinjata oba,« poudarja predsednik OZS Branko Meh.

 

Predlog zakona med drugim omogoča dvojni status, in sicer, da bo zaposleni, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, ostal v delovnem razmerju, poleg plače pa bo po novem prejemal tudi 40 % pokojnine prva tri leta, kasneje pa 20 %. Obenem bo imel vsako leto za tri odstotke višji odmerni odstotek. Delovno razmerje zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, bi se moralo avtomatsko prekiniti, če pa bi delodajalec in delavec želela, pa bi delodajalec delavca ponovno zaposlil. Delavec tako sedaj delodajalcu narekuje, ali bo še delal ali se bo upokojil. To pa je tudi v nasprotju s politiko zaposlovanja mladih, saj na tak način mladim onemogočamo zaposlovanje. Delavec in delodajalec bi se morala skupaj odločiti za nadaljevanje dela. V OZS zato pričakujemo, da se bo v tem delu spremenila tudi delovno-pravna zakonodaja in končno omogočila delodajalcem, da sami odločajo o zaposlovanju delavcev.

 

Še vedno nerešeno vprašanje glede 100-odstotne pokojnine upokojenih obrtnikov

 

V OZS menimo, da bi morali upokojeni obrtniki, ki nadaljujejo svojo dejavnost, prejemati 100-odstotno pokojnino ob hkratnem plačevanju polnih prispevkov. Nenazadnje je tudi Ustavno sodišče RS v začetku oktobra presojalo ureditev t.i. dvojnega statusa, ki samostojnim podjetnikom ne omogoča uživanja polne pokojnine ob sočasnem opravljanju dejavnosti, in odločilo, da sedanja ureditev sicer ni v neskladju z ustavo, vendar je iz odklonilnih ločenih mnenj ustavnih sodnikov razvidno, da trenutna ureditev ni niti ustrezna niti pravična, kar pomeni, da lahko zakonodajalec to uredi tudi drugače ter bistveno bolj pravično in razumno. Več o tem: Mnenja ustavnih sodnikov glede dvojnega statusa deljena

 

Glede na to, da ta sprememba ZPIZ-2I ne vključuje predloga OZS glede nadaljevanja dejavnosti upokojenih obrtnikov, pričakujemo, da se bo ta predlog umestil v letu 2020, ko se bo ponovno odpirala pokojninska zakonodaja.

Preberite tudi:

Pišite nam