Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

kovinarji /plastičarji: Kratka pojasnila, povzetki- Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS

26. MAREC 2020  |   Valentina Melkić

Z  Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Slovenijije je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, odlok pa  NE PREPOVEDUJE PA PONUJANJA IN PRODAJANJA BLAGA IN STORITEV MED PODJETJI.

 V skladu z odlokom so le v 2. členu odloka dovoljene navedene  izjeme, ki so:

 

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 • kmetijske prodajalne,
 • bencinske servise,
 • banke,
 • pošto,
 • dostavne službe,
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

 

Na podlagi zapisanih izjem se kot druge NUJNE storitve smatrajo tiste, ki zagotavljajo javno varnost in zdravje. (npr. kot primer nujne storitve naveden vodovodar v primeru, da v kopalnici poči cev in je poplava)

 

Vprašanja in odgovore, ki vam bodo v pomoč pri razimevanju odloka lahko najdete na spletni strani MGRT, ki se dnevno dopolnjuje: https://www.gov.si/novice/2020-03-18-posodobljeno-najpogostejsa-vprasanja-glede-sprejetega-odloka-o-zacasni-prepovedi-prodaje-blaga-in-storitev/. Predlagamo, da spletno stran redno spremljate, saj se odgovori ažurirajo. V kolikor ne najdete odgovora točno na vaše vprašanje, najdete vsaj analogijo oz.  odgovor iz katerega lahko potegnete vzporednico na vašo dilemo.

 

Pri izvajanju del obvezno upoštevajte navodila Inštituta za javno zdravje NIJZ, kjer so objavljene ključne informacije glede koronavirusa - preprečevanje, navodila za delovne organizacije, navodila za čiščenje prostorov idr. 

 

Priporočamo vam  tudi redno spremljajnje OZS spletnih strani kjer sproti objavljamo vse za članstvo pomembne informacije o koronavirusu, ukrepih Vlade RS in druge pomembne informacije:

 

1.       Splošne info https://www.ozs.si/koronavirus-info

2.       Informacije po sekcijah https://www.ozs.si/koronavirus-info/informacije-po-sekcijah

3.       Pogosta vprašanja https://www.svetovanje.si/svetovanje/koronavirus

 

Pojasnila vezana na sprejeti Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v povezavi z objavljenimi najpogostejšimi vprašanji in odgovori sa spletne strani  MGRT:

 

PROIZVODNJA:

Odlok ne prepoveduje proizvodnje, predelave ipd. ter ne posega v ureditev razmerij med delavcem in delodajalcem, kar pomeni, da delo v proizvodnjah/delavnicah lahko poteka. Pri delu upoštevajte navodila NIJZ - varnostno razdaljo, razkuževanje oz. umivanje rok z milom, uporabljate rokavice, zaščitne maske, če jih le imate, izogibanje se dela v skupinah, uporabljate individualni prevoz v največji možni meri (ne skupinsko v kombiju)…

 

PRODAJANJA BLAGA IN STORITEV MED PODJETJI:

Odlok ne prepoveduje ponujanja in prodaje blaga med podjetji. Lahko poslujete tudi z dobavitelji. Upoštevajte navodila NIJZ in se kolikor je le mogoče se izogibati osebnemu stiku.

Prav tako se za podjetja lahko nadaljuje izvajanje montaže in servisa.

 

TRGOVINA:

Trgovina lahko prodaja podjetjem, prodaja potrošnikom pa ni dovoljena in mora biti zanje trgovina zaprta. Odlok namreč prepoveduje ponujanje in prodajanjo blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen ko gre za nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

 (Izjema od prepovedi je program vrt in kmetijstvo, ki se lahko prodaja. Pri tem pa je treba upoštevati vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.)

 

MONTAŽA:

Z odlokom prav  tako ni dovoljena montaža končnemu potrošniku, razen ko gre za nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. (po oceni mora biti ta storitev opravičena iz vidika zagotavljanje varnosti in zdravja !) Pri tem pa je treba zagotoviti, da ne prihaja do stika z drugimi osebami ter da se upoštevajo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepi in odloki za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.  

Prav tako se za podjetja lahko nadaljuje izvajanje montaže.
 

SERVIS:

Z odlokom prav  tako ni dovoljen servis končnemu potrošniku, razen in le v primeru, ko serviser opravlja tiste storitve, ki so nujne za varnost in zdravje, pri tem pa je treba zagotoviti, da ne prihaja do stika z drugimi osebami ter da se upoštevajo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepi in odloki za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Odlok pa ne posega v razmerja med podjetji zato  ne prepoveduje  storitev med podjetji.

 

Primer: Popravilo zunanjih ograjnih vrat – v smislu zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, serviser nima nobenega stika s strankami.
Odlok ne določa izjeme za popravilo zunanjih ograjnih vrat. Izjema od tega je dopustna le v primeru, če je osebam zaradi okvare vrat onemogočen dostop do službe, trgovine ali lekarne.

 

Prosimo, upoštevajte, da so  razmere spreminjajo in bodo tudi zgoraj navedeni zaključki in priporočila zaradi izrednih razmer mogoče že jutri drugačni, zato sproti spremljate informacije in ukrepajte v smislu varovanja svojega zdravja in zdravja svojih zaposlenih!

 

Ostanite zdravi !

 

Pišite nam