Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
CBAM

Obvestilo o poteku podaljšanega roka za oddajo prvega poročila

19. 02. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
CBAM

Rok za predložitev poročila o vgrajenih emisijah za uvoze blaga CBAM, opravljene v obdobju od 1. 10. 2023 do 31. 12. 2023, je potekel dne 31. 1. 2024. Predvidoma do konca meseca februarja, bo še omogočena uporaba gumba za predložitev zapoznelega poročila »Request delayed submission«, s čimer si omogočite nov 30-dnevni rok za predložitev poročila. Popravki že uspešno predloženega poročila, se lahko izvajajo še vse do 31. 7. 2024.

 

FURS svetuje, da čimprej preverite vrsto in količino blaga, ki ste ga uvozili v navedenem obdobju in se seznanite z obveznostmi, ki izhajajo iz predpisov, ki urejajo Mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah.

Še posebej pozivajo posredne carinske zastopnike, da poročajo in v svoja poročila vključijo uvoznike s sedežem v tretjih državah, katere so zastopali ter uvoznike s sedežem v EU (vključno s fizičnimi osebami), v kolikor teh uvoznikov niso obvestili, da za njih ne bodo izvajali obveznosti poročanja. 

Evropska komisija je v zadnji objavljeni verziji zbirke pogostih vprašanj in odgovorov (Questions & Answers), na strani 35 objavila predlogo, ki jo lahko posredni carinski zastopnik uporabi za pripravo obvestila uvozniku s sedežem v EU, da zanj ne bo izpolnjeval obveznosti poročanja na podlagi predpisov Mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah.

Za vsebinska vprašanja glede izpolnjevanja obveznosti CBAM, se lahko obrnete na e-naslov  cbam.fu(at)gov.si in za tehnično pomoč na: Sektor za centralno pomoč uporabnikom  sd.fu(at)gov.si, tel.: 05 297 68 00.

Več informacij o Mehanizmu za ogljično prilagoditev na mejah, se nahaja na spletni strani Finančne uprave RS - CBAM in  spletni strani Evropske komisije.

Svetujemo še seznanitev z naslednjimi obvestili na spletnih straneh FURS:

Predložitev poročila CBAM po izteku roka za predložitev 31. 1. 2024 (1. 2. 2024)

Izteka se rok za predložitev prvega CBAM poročila 31. 1. 2024! (29. 1. 2024)

Podrobnejše informacije o tem, kdo in kdaj je zavezan za poročanje CBAM (15. 1. 2024)

Objava Smernic o privzetih vrednostih za prehodno obdobje CBAM (28. 12. 2023)

Informacija uvoznikom o potrebni registraciji oz. ureditvi dostopa v Prehodni register EU CBAM (Portal CBAM) za namene poročanja (21. 12. 2023)

Vir: FURS