Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NOVI ZPIZ-2N

Osnova za obračun prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pravnega razmerja

05. 01. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
NOVI ZPIZ-2N

V Uradnem listu RS št. 133/2023 z dne 27. 12. 2023 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N), ki prinaša spremembe osnove za obračun prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pogodbenega razmerja (podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, občasno in začasno delo upokojencev, itd....).

Zakonodajalec je pri spremembi sledil sodbi Vrhovnega sodišča X Ips 367/2015, ki je odločilo, da je potrebno pri obdavčitvi izhajati iz objektivnega neto načela, ki zagotavlja davčno pravičnost, ker terja, da se od dohodka odštejejo za njegovo pridobitev potrebni stroški, saj je le (pozitivna) razlika tista, ki dejansko pomeni povečanje premoženja (ekonomske moči) davčnega zavezanca.

Za izplačila dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja od 1. 2. 2024 se prispevki za socialno varnost obračunajo osnove, ki predstavlja bruto dohodek, vključno s povračili stroškov, zmanjšan za 10% normiranih stroškov.

Primer podjemna pogodba:

Tabela - podjemna pogodba