Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

OZS Vlado poziva k odprtju dejavnosti, saj sprejeti ukrepi očitno ne delujejo

03. DECEMBER 2020  |   Vlasta Markoja

OZS Vlado poziva k odprtju dejavnosti, saj sprejeti ukrepi očitno ne delujejo. Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato ponovno pozivali k odprtju dejavnosti,  s čimer bi zagotovo zajezili delo na črno v zasebnih domovih in garažah, ki zdaj poteka brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov. V OZS menimo, da bi bilo mnogo bolje izvajati storitve pod nadzorom in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb s Covid-19. 

Restavracije, lokali, frizerski, kozmetični saloni in druge storitvene dejavnosti so z odlokom zaprte že več tednov, epidemiološka slika pa se kljub temu ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov. V OZS zato predlagamo drugačen pristop, in sicer, da odpremo dejavnosti in s tem zajezimo delo na črno ter zmanjšamo tveganje za prenos okužb je v sporočilu posebej izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

V OZS se obenem ne strinjamo z rezultati raziskave NIJZ, da se virus najbolj širi na delovnih mestih. Ti rezultati namreč temeljijo na izjavah zaposlenih, ne izjavah delodajalcev. Dejstvo je namreč, da se okužbe širijo na zasebnih druženjih in pri opravljanju storitev na črno, ki so zaradi zaprtja v polnem razmahu. OZS je še posebej poudarila, da v podjetjih in obratovalnicah se upoštevajo strogi zaščitni ukrepi in je tveganje za prenos okužb minimalno zato predlagamo drugačen pristop in takojšnje odprtje večine dejavnosti med drugimi tudi gostincev.

 

V sporočilu za javnost in dopisu, ki je bilo iz zbornice poslano Vladi in vsem medijem so med drugim opozorili na velik obseg dela na črno ter pozvali k odprtju delno tudi gostinskih dejavnosti.

»Delnega odprtja si želijo tudi gostinci, ki menijo, da bi bilo bolj varno in predvsem bolj zdravo, da bi delavci pojedli topel obrok za mizo v lokalu, kot na primer v kombijih, kjer ni ustrezne razdalje, ali po gradbiščih, kjer je sedaj že mrzlo. Predlagamo, da gostinci lahko za zaključeno skupino delavcev torej omogočijo vsaj topel obrok v prostorih gostinskega lokala za mizo na toplem, ob tem pa poskrbijo za ustrezno zaščito ter da se delavci različnih podjetij ne mešajo med sabo. Glede na to, da so gostinci zaprti najdlje časa, skupaj v tem letu že več kot tri mesece, epidemiološke razmere pa se ne izboljšujejo, ponovno poudarjamo, da gostinski lokali nikoli niso bili vir okužb. Gostinci vztrajajo, da se jim omogoči delo vsaj na terasah lokalov ter za podjetja s pogodbami.«

Preberite tudi:

Pišite nam