Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OBVEZNI ZDRAVSTVENI PRISPEVEK

Plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka z e-računom

06. 02. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
OBVEZNI ZDRAVSTVENI PRISPEVEK

Finančna uprava omogoča hitro in enostavno plačevanje prispevkov za socialno varnost in drugih obveznih dajatev z e-računom. Ta način plačila uporablja že skoraj 7000 davčnih zavezancev. Z e-računom bo mogoče plačevati tudi obvezni zdravstveni prispevek.

Eno plačilo za več dajatev

Na podlagi izdanega e-računa, ki je davčnemu zavezancu poslan v spletno banko, se z enim plačilnim nalogom poravna več obveznih dajatev, ki zapadejo v plačilo isti dan in se sicer plačujejo na različne račune. Na primer samostojni podjetnik lahko na ta način enostavno in pregledno poravna šest obveznih dajatev, ki zapadejo v plačilo 20. v mesecu, med njimi tudi obvezni zdravstveni prispevek.

Kako do e-računa za plačilo obveznih dajatev?

Zavezanec pri svoji spletni banki odda prijavo na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se zavezanec strinja s »Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom«. To zavezanec stori le enkrat, saj prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa. Če zavezanec že prejema e-račun za plačilo obveznih dajatev, nova prijava za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ni potrebna.

Z e-računom se bo, skupaj s prispevki za socialno varnost, lahko plačal tudi že obvezni zdravstveni prispevek, ki zapade v plačilo 20. februarja 2024, če bo Finančna uprava na dan 15. februarja 2024 razpolagala z veljavno prijavo na prejem e-računa. Zavezancem, ki želijo plačati obvezni zdravstveni prispevek, ki zapade v plačilo 20. februarja 2024, z e-računom, zato svetujemo, da prijavo na prejem e-računa oddajo vsaj do 13. februarja 2024.   

Več informacij je objavljenih na storitveni spletni strani Finančne uprave.

Vir: FURS