Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NOVI OZP PRVIČ ZA JANUAR

Podjetniki in podjetja, ne pozabite na obračun novega obveznega zdravstvenega prispevka (OZP)

15. 01. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
NOVI OZP PRVIČ ZA JANUAR

Za obdobje od januar 2024 dalje bodo zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje prvič obračunali tudi novi obvezni zdravstveni prispevek –(OZP), ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

Prehodni račun in sklic za plačilo OZP je enak kot za druge prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje:

  • SI56 011008883000073
  • davčna številka izplačevalca/delodajalca/zavezanca-45004

Novi OZP se prvič obračuna in odtegne pri izplačilu plače in nadomestila plače, pokojnine in nadomestilih iz obveznega socialnega zavarovanja (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost), ki se nanašajo na obdobje januar 2024, ne glede na datum izplačila. Izplačevalec obračun prispevka prikaže v REK obrazcu, ki je za obdobja od vključno januar 2024 dalje ustrezno dopolnjen.

Samostojni zavezanci za prispevke (samozaposleni, družbeniki, kmetje in tako naprej) novi OZP prvič obračunajo v obračunu prispevkov za mesec januar 2024. Obračun prispevkov za socialno varnost (OPSV), ki ga predizpolni Finančna uprava, bo vseboval tudi OZP.

 

Vir: FURS