Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
IZVOZNIKI POROČANJE

Poročanje o izvozu blaga z dvojno rabo odslej elektronsko

02. 06. 2023
Avtor: Jasmina Malnar Molek
IZVOZNIKI POROČANJE

MGTŠ obvešča, da se od letošnjega leta naprej poročila o prvi uporabi in izvozu blaga z dvojno rabo v skladu s Splošnim izvoznim dovoljenjem Unije za leto 2023 in naprej vlagajo preko novega elektronskega sistema E-Licensing. Ta prehod na elektronsko poročanje bo omogočil bolj učinkovit in enostaven postopek za izvoznike.

Poročila se letos tako prvič vlagajo preko E-Licensing sistema, zato vas prosimo, da ne pošiljate papirnatih verzij. Da boste lahko vnesli poročilo, boste morali ustvariti račun EU LOGIN, s katerim se boste prijavili v sistem E-Licensing. Prvi korak bo registracija izvoznika, kar pomeni, da boste morali registrirati svoje podjetje. Ko bo registracija uspešno zaključena, boste lahko začeli uporabljati E-Licensing, kar vključuje vlaganje vlog za izdajo izvoznih dovoljenj in poročil.

Pri Splošnih izvoznih dovoljenjih bo potrebno vložiti vlogo za izdajo potrdila o uporabi teh dovoljenj. V vlogi boste izbrali samo izvozno dovoljenje, ki ga uporabljate (na primer EU001). Ko boste prejeli omenjeno potrdilo, boste lahko oddajali tudi poročila.

Vloga za izdajo potrdila o uporabi splošnih izvoznih dovoljenj je potrebno oddati samo enkrat in nima roka veljavnosti. O izvozu pa se poroča dvakrat letno, in sicer:

  • do 15. julija za prvo polovico leta in
  • do 15. januarja za drugo polovico predhodnega leta.

Da bi vam olajšali postopek, smo pripravili priročnik in navodila za uporabo sistema e-Lincensing.

Navodila za uporabo sistema E-Licensing za blago z dvojno rabo

Vir: MGTŠ