Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtnikov svetovalec 2012 Februar


novica Novi predpisi, objavljeni v Uradnem listu v januarju

V tabeli niso zajeti vsi novi predpisi. Povzeta je zgolj bistvena vsebina novega predpisa.

novica Vprašanja in odgovori - februar 2012

Vprašanja in odgovori se nanašajo na plačilo avtoservisne storitve, veljavnost gradbenega dovoljenja, gradbeno dovoljenje za gradnjo garaže, zamenjavo odgovornega vodje del in na gradnjo v lastni režiji.

novica Kdaj zakonec odgovarja za dolgove svojega zakonskega partnerja?

Glede odgovornosti za obveznosti 56. člen Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (v nadaljevanju ZZZDR) določa, da za svoje obveznosti, ki jih je imel zakonec pred sklenitvijo zakonske zveze, in za obveznosti, ki jih prevzame po sklenitvi zakonske zveze, odgovarja s svojim posebnim premoženjem in s svojim deležem na skupnem premoženju.

novica Štirje novi pravilniki, izdani na podlagi Zakona o varnosti in zdravju pri delu

V Uradnem listu RS, št. 109/2011, so bili na podlagi novega Zakona o varnosti in zdravju pri delu objavljeni štirje novi pravilniki, ki veljajo od 14. 1. 2012.

novica Iz sodne prakse - Oprostitev objektivne odgovornosti

Ni malo obrtnikov, ki se ukvarjajo z nevarnimi dejavnostmi oziroma razpolagajo z nevarnimi stvarmi. V obligacijskem pravu je uveljavljeno načelo, da se šteje, da škoda, nastala v zvezi z nevarno stvarjo oziroma z nevarno dejavnostjo, izvira iz te stvari oziroma iz te dejavnosti. Razen, če se dokaže, da ta (stvar ali dejavnost) ni bila vzrok. Za tako škodo praviloma odgovarja imetnik nevarne stvari, oziroma tisti, ki se ukvarja z nevarno dejavnostjo, in sicer ne glede na svojo krivdo.

novica Priprava na letno poročilo in davčni obračun 2011

V tem prispevku se bomo osredotočili predvsem na logiko razmišljanja in na posamezne pasti pri pripravi računovodskih izkazov in davčnega obračuna za samostojne podjetnike ter pravne osebe. Povzeli bomo le tista splošna računovodska in davčna pravila, ki so skupna vsem obrtnikom, ne glede na njihovo statusno pravno obliko poslovanja.

novica Obrtnikov Svetovalec februar 2012 v PDF

V priponki je celoten Obrtnikov Svetovalec v PDF formatu.

novica Prispevki za socialno varnost samozaposlenih - januar 2012

V priponki so podatki o prispevkih za socialno varnost samozaposlenih za januar 2012.
Pišite nam