Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtnikov svetovalec 2012 Maj


novica Stečaji, likvidacije in prisilne poravnave

V priponkah so zbrani podatki o podjetjih, ki so v postoku stečaja, likvidacije ali prisilne poravnave.

novica Obrtnikov Svetovalec, maj 2012 v PDF

V priponki je celoten Obrtnikov Svetovalec v PDF formatu.

novica Novi predpisi, objavljeni v Uradnem listu v aprilu

V tabeli niso zajeti vsi novi predpisi. Povzeta je zgolj bistvena vsebina novega predpisa.

novica Vprašanja in odgovori - maj 2012

Tokratna vprašanja in odgovori se nanašajo na reklamacije, garancijske liste za stare avtomobile, odgovornost pri prodaji tehničnega blaga in vračilo avansa.

novica Iz sodne prakse: Odgovornost avtomehanikov

Brez strojnih kirurgov, kot jih je nedavno posrečeno imenoval eden izmed mojih kolegov, v današnjem času pač ne gre. Drži sicer, da nekateri posamezniki še vedno sami »šraufajo« svoje avtomobile, delno zato, ker to pač obvladajo, delno pa zato, ker želijo s tem privarčevati kakšen evro. Vendar pa je lastnega »šraufanja« v praksi vedno manj, tudi zato, ker vozilo, ki ni redno vzdrževano pri avtomehanikih oziroma pri pooblaščenih servisih v današnjem času hitro izgubi vrednost.

novica Kdaj zavezanec postane »atipični davčni zavezanec« in kako se lahko temu »izogne«

V praksi se pogosto postavlja vprašanje, kdaj se mora davčni zavezanec identificirati za namene DDV v Sloveniji. V ta namen ločimo prostovoljno in obvezno vključitev v sistem DDV. V skladu s 94. členom Zakona o davku na dodano vrednost se uporablja posebna ureditev za male davčne zavezance, ki so oproščeni obračunavanja DDV, če v obdobju zadnjih 12 mesecev niso presegli oziroma ni verjetno, da bodo presegli znesek 25.000 evrov obdavčljivega prometa.

novica Odbitek DDV od nabave večnamenskih vozil

Omejitev pravice do odbitka DDV je večni trn v peti mnogim davčnim zavezancem. Opredeljena je s 66. členom Zakona o davku na dodano vrednost, posebno problematičen pa je tretji odstavek omenjenega člena, ki omejuje odbitek DDV od osebnih avtomobilov ter motornih koles, goriv in maziv ter nadomestnih delov ter storitev, tesno povezanih s tem.

novica Nižje davčne stopnje in višje davčne olajšave za investicijska vlaganja ter vlaganja v raziskave in razvoj

V Uradnem listu RS, št. 30/2012, z dne 26. 4. 2012 sta bili objavljeni spremembi in dopolnitvi Zakona o dohodnini (ZDoh-2) in Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2), ki poleg pomembnih novosti, ki se nanašajo v prvi vrsti na nižje davčne stopnje (o tem bomo več pisali v naslednji številki), v obeh zakonih tudi izenačujeta višino splošne olajšave za investicijska vlaganja, ki od 1. 1. 2012 dalje znaša 40 odstotkov investiranega zneska. Pri pravnih osebah je tudi črtana omejitev olajšave z zneskom 30.000 evrov.
Pišite nam