Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtnikov svetovalec 2013 Marec

Obrtnikov svetovalec, marec 2013

  • Logika in temeljna pravila sestavljanja letnega poročila za zasebnike in pravne osebe za leto 2012
  • Pravila davčnega priznavanja stroškov/odhodkov v davčnem obračunu 2012
  • Davčni obračun za zasebnike za leto 2012
  • Uveljavljanje olajšav v davčnem obračunu za leto 2012
  • Posvet o Informacijskem sistemu IS-odpadki
  • Letna poročila na ARSO
  • Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila
  • Sodna praksa: Odgovornost proizvajalca stvari z napako

novica Obrtnikov Svetovalec, marec 2013 v PDF

V priponki je Obrtnikov Svetovalec (marec 2013) v celoti.

novica Sodna praksa: Odgovornost proizvajalca stvari z napako

Številni obrtniki, ki se ukvarjajo s proizvodnjo različnega tehničnega blaga, pogosto zamenjujejo svojo odgovornost iz naslova garancije na eni strani in pa odgovornost iz naslova proizvajalca stvari z napako na drugi strani. Razlika med njima je precejšnja in nosi tudi različne pravne posledice.

novica Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila

Pri nakupu rabljenega avtomobila je potrebno biti zelo previden. Avtomobila ne poznamo dobro in se v veliki meri zanašamo le na besede prodajalca. Nemalo pa je primerov, ko lepa zunanjost avtomobila premami kupca, da jeklenega lepotca tudi kupi.

novica Posvet o Informacijskem sistemu (IS-odpadki) za ravnanje z odpadki

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo za člane 7. 2. 2013 v sodelovanju z Agencijo RS za okolje pripravili brezplačen posvet o Informacijskem sistemu (IS-odpadki) za ravnanje z odpadki. Uredba o odpadkih (Uradni list RS, št. 103/11) določa vzpostavitev informacijskega sistema za elektronsko podporo pri spremljanju pošiljk odpadkov z evidenčnimi listi in pri letnem poročanju o ravnanju z odpadki. Sistem se je vzpostavil s 1. 1. 2013. Gradivo s posveta je objavljeno na spletnih straneh OZS (za člane/svetovalni center/varstvo okolja).

novica Logika in temeljna pravila sestavljanja letnega poročila za zasebnike in pravne osebe za leto 2012

V tem prispevku se bomo osredotočili predvsem na logiko razmišljanja in na posamezne pasti pri pripravi računovodskih izkazov pri zasebnikih. Vse napisano, razen manjših izjem, lahko smiselno uporabimo tudi pri sestavljanju računovodskih izkazov mikro pravnih oseb.

novica Pravila davčnega priznavanja stroškov/odhodkov v davčnem obračunu 2012

Ko smo uspešno in pravilno sestavili izkaz poslovnega izida, začnemo izpolnjevati obrazec davčnega obračuna. Pri tem opravilu smo dolžni upoštevati pravila iz Zakona o dohodnini (le zasebniki) in Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. V letu 2012 se ta pravila niso spremenila, novosti bomo našli le na področju davčnih olajšav, o čemer v svojem članku piše kolegica Maja Hren.

novica Letno poročilo in davčni obračun za zasebnike za leto 2012

Tudi tokrat smo za vas pripravili pripomoček za lažje »prebijanje« skozi Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodkov iz dejavnosti za leto 2012 (odslej tudi davčni obračun), čeprav na tem področju tudi v letu 2012 ni bilo večjih sprememb.

novica Uveljavljanje olajšav v davčnem obračunu za leto 2012

Spremenjena davčna zakonodaja je pri uveljavljanju olajšav v davčnem obračunu za leto 2012 prinesla nekaj pomembnih novosti.
Pišite nam