Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Javna pooblastila - Dovoljenja

OZS Dovoljenja
GOSTINCI

Na gostinskem srečanju so podelili jubilejna priznanja in priznanja za kakovost

10. 11. 2025
Avtor: Eva Mihelič
GOSTINCI

Na Brdu pri Kranju so se danes začeli Dnevi slovenskega turizma, katerega del je že nekaj let tudi strokovno srečanje članov Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS z zanimivimi predavanji ter podelitvijo priznanj za kakovost gostinske ponudbe in jubileje za dolgoletno delo v gostinstvu.

Strokovno srečanje gostincev je letos v znamenju iskrenih pogovorov o prihodnosti gostinstva, motivaciji zaposlenih in ohranjanju pristnosti v času sprememb.

Vrhunec strokovnega srečanja gostincev vselej predstavljajo podelitve priznanj za kakovost gostinske ponudbe in jubileje za dolgoletno delo v gostinstvu.

Priznanja za jubileje v poslovanju sta podelila predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Patricija Furlan in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik OZS Blaž Cvar pa je skupaj s predsednico sekcije podelil zlati ključ OZS Dušan Belšaku, ki ga je prejel za svoj izjemen prispevek k razvoju in promociji gostinstva.

Ob tej priložnosti so obeležili tudi dva jubileja pomembnih institucij, ki oblikujejo našo turistično ponudbo, in sicer 30 let delovanja Slovenske turistične organizacije in 120 let organiziranega delovanja Turistične zveze Slovenije.

Prejemnikom priznanj je čestital tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki se je zahvalil gostincem, opravljajo morda najbolj pomembno in odgovorno vlogo v turizmu.

 

Prejemniki priznanj za kakovost gostinske ponudbe 2025

Sebastijan in Devana Blakaj, Nana gostinstvo, Maribor

Kavarna in bistro Nana v Mariboru, ki ga vodita Sebastijan in Devana Blakaj, je retro lokal z domačim pridihom, ki že desetletje uspešno združuje kulinarično in družabno sceno. Postal je sinonim za bogato ponudbo zajtrkov, brunchev, kosil in večerij iz lokalnih in sezonskih sestavin, ki jih pripravlja chef Sebastijan. V Nano se lahko odpravite tudi zgolj na klepet ob domačih sladicah in tortah, kavi ali čaju, kozarcu vina ali koktejlu.

Poleg restavracije ponujajo tudi catering, ki se odlikuje po domačnosti, inovativnosti in osebnem pristopu, saj je namen Devane in Sebastijana vselej ponuditi nekaj več, kar se odraža v vsakem detajlu.

Aleš Vilčnik, Gostilna Rozika, Ptuj

Gostilna Rozika, ki jo vodi Aleš Vilčnik, je z več kot 80-letno tradicijo najstarejša ptujska gostilna. V starem mestnem jedru s svojo lokalno, tradicionalno in predvsem domačo kuhinjo navdušuje domače ter tuje goste. Tradicionalni okusi ptujskih jedi so predstavljeni na sodoben način, piko na »i« pa doda še pristen ambient, kar daje gostom Rozike posebno kulinarično doživetje v zavetju tradicije in sodobnosti.

Cilj Aleša Vilčnika in njegovih sodelavcev je vedno popoln krožnik in zadovoljstvo gostov, zato vselej izbira sestavine lokalnih pridelovalcev ter tako prispeva tudi k povezovanju in razvoju skupnosti.

Aleš Kobal, Gostilna Maček, Spodnje Gameljne

Gostilna Maček s 170-letno tradicijo ponuja domačno vzdušje in vrhunsko kulinariko. Aleš Kobal je vodenje gostilne prevzel leta 2013 in začel postopno nadgrajevati ponudbo, danes pa skupaj s sinom Urbanom skrbita za prijetno počutje in zadovoljstvo gostov ter ohranjanje tradicionalnih vrednot. Prepoznavni so po bogatih slovenskih jedeh, malicah med tednom in vikend kosilih s hišnimi specialitetami.

V Gostilni Maček se prepletata družinska tradicija in sodobna kulinarika, gostje pa se radi vračajo tudi zaradi prijazne in ustrežljive postrežbe ter sproščenega, domačega vzdušja, ki ga gostilna Maček neguje že vrsto let.

Klemen Škrabec, Okrepčevalnica Škrabec, Rob 

Okrepčevalnico Škrabec v Robu, le nekaj kilometrov stran od Trubarjeve domačije, sta pred 40 leti odprla Janez in Zdenka Škrabec, zadnjih deset let pa jo vodi njun sin Klemen. Ves čas delovanja gostom nudijo pijačo, hrano po naročilu in manjše prigrizke, pozimi pripravljajo domače koline, radi pa pogostijo tudi zaključene družbe. Njihova posebnost je doma pridelana hrana, ki zagotavlja kakovost in domačnost ponudbe.

Okrepčevalnica Škrabec je tesno povezana z lokalnim življenjem in skupaj s pokritim baliniščem ob njej predstavlja pomembno družabno središče kraja.

Nejc Kunst, Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem

Gostilna in hotel Kunst letos praznuje deset let delovanja, a njihova družinska gostinska tradicija sega skoraj šest desetletij nazaj. Danes podjetje, ki nosi tudi znak Gostilna Slovenija, uspešno povezuje tradicijo s sodobnimi pristopi, kar je, kot pravijo, ključ do zadovoljnih gostov.

Osrednji poudarek dajejo lokalnim, sezonskim sestavinam, kar zagotavlja stalno kakovost in pristnost ponudbe. Poseben pečat ji daje uporaba slovenskih avtohtonih sestavin, zlasti krškopoljskega prašiča, s pripravo kopuna pa ohranjajo obsoteljsko in kozjansko kulinarično izročilo. Zelo kreativno v kulinarično izkušnjo vključujejo tudi umetnosti – tako v ambientu kot v posebnih dogodkih, kjer povezujejo umetnost in kulinariko.

Ivan in Nataša Ravbar, Gostilna Ravbar, Dutovlje

Gostilna Ravbar letos praznuje 137 let delovanja. Zgodba gostilne se je začela s skromnimi sredstvi Ivana in Viktorije, a se je skozi generacije razvila v prepoznavno kulinarično točko. Uspešno so prebrodili tudi negotove čase, vmes uspeli večkrat prenoviti prostore in bogatiti svojo ponudbo. Z njo so privabili številne goste, tudi »Trieštine«.

To, da družina Ravbar živi in dela na kraškem podeželju, se odraža tudi na njihovem jedilniku, ki je pester in spremenljiv kot letni časi. Tudi Gostilna Ravbar nosi znak Gostilna Slovenija. Danes Ivan z ženo Natašo ohranja tradicijo s posodobljeno klasiko, počasi pa se pripravljajo, da bogato družinsko zgodbo nadaljuje peta generacija.

Lojze Čop, Hiša domačih okusov Pr' Čop, Podkum

V slogu »z njive na krožnik« chef Lojze Čop na krožnike gostov pričara grajsko in kmečko, moderno in tradicionalno, vse tisto, kar na kmetiji 800 metrov visoko Čopovi pridelajo in naberejo sami ter odkupijo in zamenjajo pri sosednjih kmetih.

V Hiši domačih okusov Čopovi ohranjajo tradicijo domače slovenske kuhinje, s poudarkom na zasavskih dobrotah, ob tem pa gostje uživajo še v čudoviti naravi in pristnem gostoljubju. 

Poznani so tudi po svojem cateringu. So nosilci blagovne znamke Gostilne Slovenija. Bogate reference, čut za prefinjenost, različni slogi pogostitev, obvladovanje protokolarnega bontona, brezhibna organizacija in postrežba zagotavljajo brezhibne dogodke.

 

Prejemniki jubilejnih priznanj


Za 30 let poslovanja so priznanja prejeli:

  • Okrepčevalnica "Pri Mici", Silvo Kokol, Janežovci
  • Gostilna Rajh, Ivo Rajh, Draženci
  • Pizzeria Agata, Jožef Letnik, Lenart v Slovenskih goricah
  • Gostišče Dežmar, Vlado Dežmar, Novo mesto
  • Pivnica liga, Zvonko Grabnar, Šentjernej
  • Turizem in gostinstvo MLIN, Slavko Turk, Bertoki
  • VODIŠEK, gostinsko in trgovsko podjetje, Rajko Vodišek, Koper
  • Pizzerija Perunika, Bojan Berden, Moravske Toplice

Za 40 let poslovanja so priznanja prejeli:

  • Domačija Šajna, Šepulje
  • Gostilna Rorman, Škocjan
  • Okrepčevalnica Škrabec, Rob

           Za 50 let poslovanja je priznanje prejela:

  • Gostilna Ledinek, Šmarna gora, Ljubljana

         Za 60 let poslovanja je priznanje prejel:

  • Gostilna Pri lipi, Maribor

           Za 130 let poslovanja je priznanje prejela:  

  • Gostilna Sivi Čaven, Potoče

 

 

20251110-gostinci-priznanja20251110-dsc_011820251110-dsc_006120251110-dsc_006720251110-dsc_007520251110-dsc_0077