Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Prednosti, pomanjkljivosti, pasti in pravilna implementacija veganskega načina prehranjevanja

  • Vse o dogodku
  • Kraj: Spletni seminar - ZOOM
  • Datum: 15.05.2025
  • Ura: 19:00 - 20:00
  • Cena: Nečlanska kotizacija: 70,00 € + 22 % DDV / osebo - 85,40€
  • Članska kotizacija: 40,00 € + 22 % DDV / osebo - 48,80€
Povežite nas

Prednosti, pomanjkljivosti, pasti in pravilna implementacija veganskega načina prehranjevanja


"Zdrava rastlinska prehrana ni modna muha - je premišljena izbira z močjo, da dolgoročno oblikuje naše zdravje."

V zadnjih letih se je zanimanje za vegansko in rastlinski način prehranjevanja močno povečalo – tako zaradi njenih potencialnih koristi za zdravje kot tudi zaradi skrbi za okolje in dobrobit živali. A kljub številnim pozitivnim vidikom takšnega prehranskega vzorca, ni vsaka rastlinska prehrana tudi nujno zdrava.

Z raziskavami podprti podatki kažejo, da lahko premišljeno sestavljena rastlinska prehrana zmanjša tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, arterijske hipertenzije, nekaterih vrst raka ter celo upočasni upad kognitivnih funkcij. Po drugi strani pa lahko neuravnotežena veganska prehrana - predvsem tista, ki temelji na visoko predelanih živilih - poveča tveganje za prehranske pomanjkljivosti in dolgoročno celo za večjo obolevnost.


V predavanju boste izvedeli:

  • Kako veganska prehrana vpliva na tveganje za srčno-žilne in presnovne bolezni
  • Katere koristi podpirajo klinične raziskave in kje so še odprta vprašanja
  • Katera hranila predstavljajo največji izziv pri veganski prehrani in kako se jim izogniti
  • Kaj so »pasti ultra-predelane rastlinske prehrane« in zakaj niso enakovredne polnovrednim rastlinskim jedem
  • Ali so bolj fleksibilni pristopi - kot sta mediteranska ali pesko-vegetarijanska dieta – učinkovitejši ali varnejši za dolgoročno zdravje
  • Kako v praksi oblikovati vegansko prehrano, ki podpira dolgoživost, zdravje možganov in zdravo telesno težo

Veganstvo lahko ponudi veliko - a le, če ga razumemo v kontekstu celostnega pristopa k prehrani in zdravju. Z ustreznim znanjem, kritično presojo in praktičnimi smernicami lahko rastlinska prehrana postane izjemno učinkovito orodje za krepitev dolgoživosti, zaščito srca, ohranjanje vitalnosti in podporo našemu planetu.

Čas trajanja: 60 minut

Predavatelj:

Leon Bedrač - dr
dr. Leon Bedrač, univ.dipl.kem., IOC diploma (Sports nutrition), nutricionist (Stanford Medicine).

Leon Bedrač, doktor kemijskih znanosti, je leta 2013 na Inštitutu Jožefa Stefana doktoriral iz organske in bio organske kemije. Za sabo ima več kot 10 let izkušenj na področju medicinske in farmacevtske kemije in biotehnologije, pridobivanja in izolacije naravnih produktov, razvoja, raziskav in preverjanja kvalitete zdravil ter sinteze potencialnih terapevtskih molekul. Svojo poklicno pot je preusmeril v preučevanje biokemije prehrane, vloge mikrohranil, prehranskih intervencij in prehranskih dopolnil v mozaiku zdravja za boljšo kvaliteto življenja. Je znanstvenik, nutricionist z diplomo iz Stanford School of Medicine in mednarodni predavatelj s področja prehrane, farmakologije prehranskih dopolnil in aplikativne znanosti s področja dolgoživosti. Njegova največja strast je personalizirana športna prehrana, saj je bil včasih sam amaterski atlet, sedaj pa sodeluje s številnimi vrhunskimi športnik iz Slovenije in celega sveta. Podiplomsko diplomo in specializacijo iz športne prehrane je pridobil pri Mednarodnem olimpijskem komiteju svoje znanje pa nadaljuje na podiplomske programu fiziologije napora in prehrane na Univerzi Stirling na Škotskem. Poleg tega vodi področje prehranske znanosti, gibanja in prehranskih dopolnil v mednarodnem podjetju NU, ki nudi personalizirane rešitve na področju dolgoživosti z uporabno naprednih orodij sistemske biologije in umetne inteligence. Je tudi avtor in soavtor večih znanstvenih publikacij in patentov s področja personalizirane prehrane, športne prehrane, digitalizacije zdravstva, biotehnologije in bioorganske kemije in mentore ter somentor bodočih magistrov in doktorov znanosti.
Več na naslednji spletni strani.

Obvezna je predhodna spletna prijava, ki jo najdete na dnu te strani.
Spletno povezavo pošiljamo dan pred izvedbo.


Člani / Nečlani:
Plačilo kotizacije na udeleženca: Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom seminarja na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Celovška 71, 1000 Ljubljana, številka: 02013-0253606416 (NLB) Sklic: 00 200035 - davčna številka. Namen plačila: OTHR. Prosimo, da potrdilo o plačilu pošljete na e-naslov izobrazevanje@ozs.si.

Pisne odjave poslane na izobrazevanje@ozs.si upoštevamo do 2 dni pred dnevom izobraževanja, sicer zaračunavamo 100 % kotizacijo. V primeru, da odjave ne sporočite, kotizacijo zaračunamo v celoti.

V primeru prenizkega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi.

Dodatne informacije:  izobrazevanje@ozs.si, 01 5830 504 / 553

Vljudno vabljeni!


Prijava na dogodek