Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
MICHELINOV VODNIK 2025

Michelinove zvezdice devetim slovenskim restavracijam, večina je članic OZS

12. 06. 2025
Avtor: Mira Črešnar
MICHELINOV VODNIK 2025

Slavni kulinarični vodnik Michelin, najmočnejša znamka na področju gastronomije, je danes že šestič zapored izpostavil najboljše slovenske restavracije in ponovno potrdil vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije. V MICHELIN Guide Slovenia 2025 je uvrščenih kar 72 restavracij, devet več kot lani. Na Michelinovem zemljevidu letos sveti 12 slovenskih zvezdic, večina prejemnikov Michelinovih zvezdic pa je članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Hiša Franko z Ano Roš je tudi letos ohranila najvišje priznanje – tri Michelinove zvezdice. Restavracija Milka z Davidom Žefranom je ponovno prejela dve zvezdici, eno zvezdico pa si je prislužilo 7 restavracij. Letos je vodnik Michelin Sloveniji prvič podelil tri posebna priznanja:  Young Chef Award, Service Award in Sommelier Award. Slovenija se s tem uvršča ob bok gastronomskim velesilam. Posebej razveseljuje tudi priznanje odličnega razmerja med kakovostjo in ceno: 12 restavracij je prejelo oznako Bib Gourmand. Zeleno Michelinovo zvezdico, ki poudarja zavezanost trajnostnemu delovanju in odgovorni gastronomiji – vrednotam, po katerih Slovenija vse bolj izstopa na svetovnem kulinaričnem prizorišču, je prejelo 9 restavracij. 

Hiša Franko z Ano Roš tudi v letu 2025 ostaja v elitnem vrhu svetovne kulinarike – v vodniku MICHELIN Guide Slovenia ponovno blesti s tremi Michelinovimi zvezdicami in zeleno zvezdico za trajnost.  

Dosežek Ane Roš in Hiše Franko je zagotovo odmeven tako v regiji kot tudi globalno. Danes je Hiša Franko ena od zgolj 153 restavracij na svetu (ob razglasitvi ena od 140), ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami, ampak je tudi 37. (ob razglasitvi 32.), ki se hkrati ponaša s tremi rdečimi in zeleno Michelinovo zvezdico. Ob tem je bila Ana Roš osma chefinja na svetu s tremi zvezdicami. S kombinacijo treh rdečih in zelene Michelinove zvezdice se ponašata le dve ženski na svetu.  

Izjemne rezultate so dosegle tudi ostale restavracije, ki so prejele Michelinove zvezdice. Z dvema zvezdicama se že tretje leto ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom. 

Michelinove ocenjevalce je za podelitev po ene zvezdice navdušilo 7 slovenskih restavracij.  

  • COB, chef Filip Matjaž;  
  • Dam, chef Uroš Fakuč;  
  • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič;  
  • Grič, chef Luka Košir;  
  • Hiša Denk, chef Gregor Vračko;  
  • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin;  
  • Pavus, Marko Pavčnik;  

Letos so v vodniku MICHELIN Guide Slovenia prvič vključene tri posebna priznanja.  

Nagrada Young Chef Award, ki jo prejme Filip Matjaž, COB, izpostavlja mladega kuharskega talenta, ki že danes oblikuje prihodnost slovenske kulinarike. 
Nagrada Sommelier Award, ki jo prejme Anže Kristan, Gostilna pr Lojzetu, pa je poklon sommelierju, ki s poglobljenim znanjem o vinih, občutkom za harmonijo okusov ter osebnim pristopom ustvari izkušnjo, ki presega zgolj strežbo.
Nagrada Service Award, ki jo prejme Jan Sinčič, Salicornia, “zaradi njegove prijaznosti ter toplega in sproščenega sprejema, ki pripomoreta k temu, da se gostje res počutijo kot doma”, so zapisali pri Michelinu.  

 

Kar devet restavracij se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico. Na novo je zeleno zvezdico prejela restavracija hotela Plesnik, v kateri ustvarjata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar.  

Ostale restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico so: 

  • Galerija okusov, chef Marko Magajne;  
  • Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc;  
  • Gostilna Repovž, chef Grega Repovž;  
  • Grič, chef Luka Košir;  
  • Hiša Franko, chefinja Ana Roš;  
  • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin;  
  • Gostilna Mahorčič, chefinja Ksenija Krajšek Mahor;  
  • Špacapanova hiša, chef Ago Špacapan.  

V letošnji izbor Bib Gourmand se je uvrstilo kar 12 slovenskih restavracij. To prestižno oznako, ki jo Michelin podeljuje restavracijam z izjemnim razmerjem med ceno in kakovostjo, letos na novo prejmejo: restavracija Lesnika, Etna in Gredič.  

Preostale restavracije z distinkcijo Bib Gourmand:  

  • Gostilna in vinoteka Faladur;  
  • Gostilna Rajh;  
  • Gostilnica Ruj;  
  • Restavracija Jožef;  
  • Kodila;  
  • Lalu Bistro;  
  • Gostilna Mahorčič;  
  • Restavracija Majerca;  
  • Restavracija Triangel.  

 

V vodnik je skupno uvrščenih 72 restavracij. Izbranih (selected) je 51 restavracij, od tega kar 9 novih. Nove v tem izboru so restavracije Dveri Pax, Grad Štanjel Restaurant & Lounge, Hiša Raduha, Jaz by Ana Roš, Old Cellar Bled, Plesnik, Salicornia, TaBar, The Restaurant.  

Prejemnikom priznanj je na podelitvi, ki se je odvila na Brdu pri Kranju, čestitke in pohvale izrekel predsednik OZS Blaž Cvar, ki je bil pred to funkcijo tudi predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Prejemnikom priznanj pa je čestitala tudi aktualna predsednica sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Patricija Furlan.

 

20250612-michelin slika 00120250612-michelin slika 001a20250612-michelin slika 001b20250612-michelin slika 00220250612-michelin slika 003
Preberite tudi