Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Postopna predaja odgovornosti na naslednike

15. 10. 2020
Avtor: Uroš Kavs, Inštitut M.O.S.T.

Usklajevanje vseh operativnih aktivnosti med družinskimi člani je predpogoj, da lahko starši še pred upokojitvijo učinkovito prenesejo odgovornost na naslednike. To je izjemno pomembno! Brez tega nima smisla sploh začeti pogovore o 3. stebru – predaji odgovornosti na naslednike.

 

Najbolj običajen pogovor z našimi strankami se začne s njihovim klicem: »Vi ste strokovnjaki za uspešen prenos družinske dejavnosti. Sem tik pred upokojitvijo ali pa sem že 3 leta upokojen/a in rad/a bi prenesel/a podjetja na potomce …   

Naše prvo vprašanje: »Kdo je do sedaj vodil podjetje«? Odgovor: »Jaz v celoti, no sedaj pa je čas, da nasledniki začnejo končno razmišljati o prevzemu.« Aha, do sedaj pa niso, ker…?

Torej, do sedaj starši še niso bili pripravljeni predati odgovornost, sedaj pa bi želeli, da nasledniki kar »čez noč« začnejo v celoti voditi podjetje. Je to realno izvedljivo? Ne! Nikakor ni!

Pomembno je, da nasledniki začnejo »z metlo v roki« in potem postopno prevzemajo vse več odgovornosti. Ta način je smiseln tudi za prevzem direktorske funkcije. Proces je smiselno začeti najmanj tri leta pred upokojitvijo staršev.

 

prenos podjetja - odgovornostPozitiven primer iz prakse

V srednje velikem družinskem podjetju sta bila oba sinova zaposlena že dobrih dvajset let. Oče je bil že dve leti upokojen. Začel je razmišljati, da je skrajni čas, da sinova prevzameta krmilo. Poklical nas je in dogovorili smo se za informativni sestanek.

Oče je hitel razlagati, da je sedaj skrajni čas, da sinova prevzameta odgovornost. Na moje vprašanje, če so se o tem že pogovarjali, sta se oglasila sinova. Pojasnjevala sta, da očeta že leta moledujeta, da naj jima bolj zaupa.

Izkazalo se je, da sta sinova že več let pripravljena prevzeti odgovornost. Oče je bil tisti, ki je zaviral prevzem. Bilo ga je strah, da sinova ne bosta zmogla. Ta strah se je z bližanjem dokončne upokojitve stopnjeval. Oče se je v resnici vedno bolj umikal in prelagal odločitev.

Družini smo predstavili naš program. Sinova sta bila navdušena, strinjal pa se je tudi oče. Razumel je, da je s procesom prenosa odgovornosti odlašal predolgo. Sinova sta bila dovolj motivirana in pripravljena, da smo proces zaključili v nekaj mesecih. Pol leta po zaključku je podjetje začelo dosegati boljše rezultate, kot jih je pod vodstvom očeta. Sinova sta se izkazala kot super vodje. Veliko jima je pomagal naš mentorski program.

 

Lahko pa se tudi zalomi

Ni pa odlašanje s prenosom odgovornosti vedno rešeno na tak način. Velikokrat se pošteno zalomi. Zato je ključno, da nasledniki pravočasno postopno začnejo prevzemati odgovornost.

Če je nekdo na primer dober vodja proizvodnje, to še ne pomeni, da bo tudi dober direktor. Zato je nujno to ugotoviti pravočasno. Ne slepite se, da se bo vse uredilo po naravni poti. Veliko je takih primerov, ko so starši prepričani, da bo že nekako šlo, pa se na koncu pošteno zalomi.

Družinsko podjetje z dvajsetimi zaposlenimi, naj bi prevzeli vsi trije potomci. Starejši sin je bil predviden za direktorja. Srednja hči naj bi od mame prevzela računovodstvo. Najmlajši sin se je izkazal kot dober vodja proizvodnje, zato so razmišljali, da bo to funkcijo ohranil.

Oče je imel še dve leti do formalne upokojitve. Najstarejši sin je po besedah matere že več let pritiskal na očeta, naj mu prepusti vodenje podjetja. Želel je, da oče postane njegov svetovalec, sam pa operativni vodja podjetja.

Konflikt med njima se je stopnjeval. Oče se je nekega dne odločil za večjo investicijo, ne da bi sin za to vedel. To ga je dokončno prepričalo, da bo še leta trajalo, preden bo lahko vodil podjetje. Odločil se je za odhod iz podjetja!

To je očeta streznilo. Poklical nas je za nasvet. Predlagali smo sestanek s celotno družino. Prišli so vsi, razen starejšega sina, ki ga nihče ni mogel prepričati. Enostavno ni verjel, da se bo oče lahko spremenil.

Bilo je očitno, da nima smisla vztrajati. Predlagali smo, da počakamo nanj. Prepričani smo bili, da se najstarejši lahko vrne šele, ko bo videl konkretne premike. Šele, ko bo oče zares pripravljen spustiti nadzor, je možnost, da se najstarejši vrne v podjetje.

Izkazalo se je, da je bil to račun brez krčmarja. Oče je še toliko manj zaupal hčeri in mlajšemu sinu. Jasno je nekajkrat povedal, da bo čakal na najstarejšega. Seveda ta njegova trma ni vodila nikamor. Hči in mlajši sin sta bila ogorčena in mu marsikaj očitala tudi za nazaj. Žena je podprla potomca.

Kako smo vse skupaj razrešili? Čeprav so bili ostali družinski člani navdušeni nad našimi predlogi, oče ni želel sodelovati. Trdil je, da vse to pelje v pogubo. Prepričan, da brez njegove kontrole ni možno uspešno poslovati, ni bil pripravljen prenesti odgovornost.

Čez nekaj tednov nas je poklicala žena. Pojasnila je, da se razmere doma močno zaostrujejo. Hči je že od našega skupnega sestanka grozila z odhodom. V službo ni več prihajala redno. Mama nas je zaprosila, če se lahko slišimo z možem in se z njim pogovorimo.

Osebno sem se pogovoril z njim in dogovoril za nov sestanek. Pojasnil sem mu naše izkušnje s podobnimi situacijami. Spoznal je, da je vrag odnesel šalo. Končno je bil pripravljen. Sprejel je naše pogoje dela in predloge.

Najprej smo sklicali družino. Ko smo se dokončno prepričali, da oče misli resno, sem poklical tudi najstarejšega sina. Bil je pripravljen na pogovor. Na začetku je bil še zelo previden. Ko je ugotovil, da smo očeta ustrezno pripravili, je začel zaupati.

Pripravili smo celovit program za prenos odgovornosti na vse tri naslednike. Oče je vse bolj sodeloval, saj je spoznal, da bodo z našim mentorskim programom, nasledniki ustrezno pripravljeni. Čez sedem mesecev, je bil pripravljen, da dokončno spusti kontrolo in postane mentor starejšemu sinu.

V naslednjih treh mesecih, smo dodali piko na i. Vse tri naslednike smo med seboj uskladili v uspešne lastnike z jasno določenimi operativnimi nalogami. Določili smo plače za vse, tudi zaposlene, ter nagrade za uspeh. Direktor bo dobival seveda najvišjo nagrado. Kot solastniki pa bodo potomci nagrajeni glede na delež podjetja. V tem zadnjem koraku nas čaka še uskladitev, kolikšen delež dobi vsak od naslednikov. In kolikšno ter na kakšen način izplačano rento bosta prejemala oba starša.

Več o prenosu dejavnosti na naslednike in o oblikovanju družinske ustave najdete na www.most-institut.com. Če vas ta tematika zanima, nas pokličite za informativni sestanek.