Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OZS Izobraževanje

Novice - JP - Izobraževanja

novica Nujno zagotoviti likvidnost podjetij in odpraviti varovalke iz megazakona 

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljamo ukrepe vlade, ki so bili oblikovani s ciljem pomagati tudi mikro in malim podjetjem, samostojnim podjetnikom ter samozaposlenim. Vendar pa z varovalkami v megazakonu nismo zadovoljni, zato smo na današnjem srečanju delodajalskih organizacij z ministri na Brdu pri Kranju ponovno apelirali na vlado, da jih odpravi v naslednjem paketu, saj si želimo, da bodo cilji vlade tudi dejansko doseženi. Predlagali smo tudi ukrepe, s katerimi bi zagotovili likvidnost podjetij.

 

”Po današnjem srečanju ocenjujemo, da bodo ključne pripombe OZS in ostalih delodajalskih v naslednjem mega zakonu vendarle upoštevane. Ponovno poudarjam, da bomo lahko vsi skupaj normalni zaživeli po koncu epidemije le, če se bo gospodarstvu uspelo ponovno zagnati in če bomo ohranili delovna mesta. Prav zato si želimo, da bodo nekatere nesmiselne varovalke iz megazakona odpravljene. Za svojo uspešnost podjetja ne smejo biti kaznovana, ampak nagrajena,” je ob zaključku srečanja na Brdu pri Kranju poudaril predsednik OZS Branko Meh in izpostavil nekatere nujne ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. »Država naj subvencionira najemnine za poslovne prostore, nemudoma je treba omogočiti hitre kredite za obratna sredstva ter urediti plačilno disciplino, in sicer na način, da bi se DDV plačal šele po plačani realizaciji. Odlogobveznosti pa naj velja tudi za lizing hiše, tako kot za banke. Vse te storitve morajo biti za kreditojemalce in lizingojemalce brezplačne,” je med drugim predlagal predsednik Meh. SID banka trenutno kreditira samo velika podjetja, zato je Meh apeliral, da se krediti omogočijo tudi malim in mikro podjetjem ter samostojnim podjetnikom. Tudi Slovenski podjetniški sklad bi že moral imeti zagotovljena sredstva za kreditiranje, a jih še nima. Po besedah ministra Počivalška bodo tudi to v najkrajšem možnem času uredili.

 

V OZS si seveda želimo, da so že sprejeti ukrepi res le prvo poglavje nadaljevanke in da bodo v naslednjem paketu upoštevane ključne pripombe OZS, ki jih izpostavljamo v nadaljevanju. Vlada je sicer danes napovedala, da bo drugemu svežnju ukrepov sledil še tretji.

 

1. Menimo, da zakon ne sme destimulirati delodajalcev, da ne bodo uspešni, le zato, da bodo upravičeni do povračila nadomestila plače za delavce, ki so bili na čakanju na delo oz. da ga ne bodo morali vračati. Po zaključku epidemije je treba gospodarstvo spodbujati k novemu zaposlovanju in ustvarjanju čim več prihodkov, saj bo imela od tega koristi tudi država.

2. Opozarjamo, da so nekateri v tem času postali davčni dolžniki izključno zaradi epidemije in ti ne bodo upravičeni do temeljnega dohodka. Predlagamo, da se določi nek znesek, ki ga lahko upravičenec dolguje ali pa se določi drug presečni datum. 

3. Omejevanje višine nadomestila navzgor in navzdol se ne zdi pravično do delavcev, zato naj se ta omejitev odpravi. Vsak delavec naj prejme nadomestilo v višini 80 % osnove.

4. Delodajalci bodo zaradi nelikvidnosti (naročniki ne plačujejo že zapadlih računov) imeli težave z zalaganjem nadomestila. Predlagamo, da se vzpostavi mehanizem, da bo ZRSZ nadomestilo izplačeval direktno delavcem ali pa naj delodajalcem nakaže akontacijo. 

5. Glede na vse te obremenitve pa naj država povrne še dohodnino in sorazmerni del regresa za leto 2020 za obdobje, ko bodo delavci na čakanju na delo. 

6. Predlagamo tudi, da se prekinitev čakanja na delo v zakonu ne omejuje na 7 zaporednih dni v mesecu. Delodajalci naj o tem sami odločajo, saj sami najbolje poznajo delovne procese v podjetju.

 

srečanje na brdu

novica Po zaslugi OZS cvetličarne in vrtnarije spet odprte

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je sredi tedna ponovno opozorila na težak položaj slovenskih vrtnarjev in cvetličarjev, ki so proizvodnjo za letošnjo pomladno sezono sajenja načrtovali že lani, z odlokom pa jim je bila prodaja blaga prepovedana. Vlada je na pobudo OZS včeraj dodatno dopolnila Odlok in med izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dodala vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Izjema od prepovedi velja tudi za nekatera gradbena dela.

novica Janša na srečanju z delodajalci zagotovil pomoč

Na povabilo predsednika vlade Janeza Janše so se na Brdu pri Kranju včeraj srečali ministri in predstavniki delodajalskih združenj. Osrednja tema pogovora je bil drugi sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki bo rešil likvidnostno situacijo podjetij po ponovnem zagonu.

novica Vrtnarji opozarjajo: »Delamo z živim materialom!«

Zaradi odloka, ki je prepovedal prodajo blaga in storitev, so se v težkem položaju znašli tudi slovenski vrtnarji in cvetličarji, ki so proizvodnjo za letošnjo pomladno sezono sajenja načrtovali že lani. Rastline, ki bi morale do konca maja najti pot do potrošnikov, sedaj predstavljajo zalogo, za katero je marsikateri vrtnar najel tudi kredit. 

novica Ukrepi v pravo smer, megazakon pa potrebuje določene spremembe

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je že večkrat javno poudarila, da gredo ukrepi vlade v pravo smer. Ocenjujemo pa, da je zakonski protikorona paket izjemno kompleksen in potrebuje določene spremembe, da bodo cilji, ki jih vlada želi doseči, tudi dejansko doseženi.

novica Proti korona paket spodbuden za gospodarstvo

Proti korona paket za omilitev posledic epidemije COVID-19, ki ga je danes predstavila vlada, je spodbuden za gospodarstvo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da vlada ni pozabila niti na mala in mikro podjetja ter samozaposlene.  ”Kot je danes na tiskovni konferenci poudarila vlada, so slovenski obrtniki in samostojni podjetniki hrbtenica naše države.

novica Mali avtobusni prevozniki opozarjajo na dolgoročne posledice zaradi koronavirusa 

Mali avtobusni prevozniki so danes vnovič opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepe vlade sicer pozdravljajo, vendar opozarjajo, da bodo posledice v njihovi panogi trajale precej dlje kot v ostalih panogah, zato pričakujejo posebno obravnavo ter posebne ukrepe zanje. 

novica OZS za pomoč tistim, ki so v paniki zaprli svoj espe

Po podatkih AJPES-a je v tem mesecu svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev. Mnogi med njimi so to storili v paniki in obupu, saj je sprva kazalo, da bodo morali kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa plačati državi vse prispevke in davke. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato danes resornemu ministrstvu in vladi predlagali, da bi bili do pomoči upravičeni tudi tisti, ki so svoj espe v tem mesecu zaprli in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti. 

novica Ukrepi za malo gospodarstvo gredo v pravo smer

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni z ukrepi za pomoč malemu gospodarstvu, ki jih je danes predstavila vlada. Veseli nas, da so vendarle upoštevali tudi naše predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene. 

novica Če ugasne malo gospodarstvo, bodo posledice katastrofalne

Mikro in mala podjetja ter samostojni podjetniki potrebujejo večmilijardno pomoč, če želi naša država čim prej okrevati po končani epidemiji koronavirusa. Slovenija sloni na malem gospodarstvu, ki je gonilna sila naše države. Če to ugasne, bodo posledice katastrofalne za vse državljane. Na to je danes med drugim opozorila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in ministru Počivalšku predlagala dodatne ukrepe za pomoč malemu gospodarstvu. 
Pišite nam