Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OZS Izobraževanje
novica Slovenski in hrvaški prevozniki za odpravo zastojev na meji

Slovenski in hrvaški prevozniki ugotavljajo, da se pri svojem delu srečujejo s podobnimi problemi. Predstavniki Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Hrvaškega združenja cestnih prevoznikov (UHCP) so se tako na skupnem srečanju na Hrvaškem zavzeli za odpravo zastojev na mejnih prehodih ter za vzpostavitev novih pravil v cestnem prometu.

Nerazumno dolgi zastoji tovornih vozil in avtobusov na mejnih prehodih

»Prevozniki iz Slovenije in Hrvaške ugotavljamo, da zaradi slabe delovne organiziranosti nadzornih organov pogosto prihaja do nerazumno dolgih čakalnih dob tovornih vozil in avtobusov na mejnih prehodih. To je problematično zlasti ob začetku tedna, saj traja prehod meje tudi do 10 ur. Ker imajo vozniki strogo omejen delovni čas, praktično tisti dan, ko prehajajo mejo, ne morejo nadaljevati z delom. Zastoji na mejah tako povzročajo veliko gospodarsko škodo,« opozarja Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS.

Prevozniki iz obeh držav si že dlje časa prizadevajo za čimprejšnji sklic mešane slovensko-hrvaške mešane komisije za področje cestnega transporta, na katerem bi morali biti prisotni tudi predstavniki policije obeh držav. Menijo, da je naloga mešane komisije, da za nemoten in neomejen tranzitni promet med Slovenijo in Hrvaško v najkrajšem možnem času doreče deset mejnih prehodov. Sestanek komisije je bil iz neznanih razlogov sicer prestavljen že nekajkrat.

Prevozniki za nova pravila v cestnem prometu

Evropska skupnost je v zvezi s prizadevanjem ureditve enotnega trga mednarodnega cestnega prometa pripravila mobilnostni sveženj ukrepov. V razpravi o predlogih rešitev v tem svežnju je zadeva postala politična in države razdelila na dva dela. Slovenski in hrvaški prevozniki se tako pridružujejo stališču manjših držav. Zahtevajo, da se postavi nova pravila na področju prevozništva, in sicer:

- Pravilo o napotenih delavcih – voznikov, ki opravljajo mednarodne prevoze blaga ali potnikov. Kot napoteni delavec naj se smatra le voznik, ki opravlja kabotažo, nikakor pa ne voznik, ki opravlja bilateralne, tranzitne ali mednarodne (za/iz tretjih držav) prevoze.

- Pravilo o kabotažnih prevozih – pravila o izvajanju kabotaže naj ostanejo nespremenjena. Instrument uvedbe t.i. »obdobja mirovanja« ni primeren instrument za boj proti izvajanju sistematične kabotaže.

- Pravilo o koriščenju rednega tedenskega počitka. Združenji zagovarjata razvoj in uporabo varovanih parkirišč, vendar pa ponudbe, glede na potrebe, ni. Ob vzpostavitvi ustrezne mreže varovanih parkirišč v EU bi se voznikom moralo dopustiti koriščenje rednega tedenskega počitka tudi v vozilu, kajti ta počivališča bi zagotavljala prostor za higieno, rekreacijo in ustrezno prehrano voznikov.

- Pravilo izjeme uporabe tahografa za voznike v gradbeništvu. Prevozi, ki se vršijo na gradbiščih, predstavljajo le pomožna dela in so neposredno vezana na izvajanje gradbenih del. Zato dinamiko voženj narekujejo gradbena dela, ki so odvisna od letne sezone oz. vremenskih razmer. V pozno jesenskem in zimskem času ter poleti ob deževnem vremenu se tovrstni prevozi ne morejo izvajati. Ko so vremenske razmere ustrezne, pa nastopi ovira v maksimalno predpisanih časih vožnje, odmorov in počitkov. Zato bi morali to vrsto prevozov pod določenimi pogoji uvrstiti med izjeme pri uporabi tahografa, kot to velja denimo za poljedelska vozila in prevoz živih živali.

 

 

Izobraževanje voznikov

Kar 85 % cene prevozne storitve predstavljajo stroški, na katere vpliva država s svojimi ukrepi. Zato je izobražen kader v prevoznem podjetju izrazitega pomena. Dober delavec med drugim pomeni tudi konkurenčno prednost posameznega podjetja. Pri novo zaposlenih voznikih se izkazuje neizkušenost in pomanjkanje znanja zlasti pri osnovni vožnji vozila. Zato prevozna podjetja nosijo visoke stroške številnih poškodb vozil in blaga, kar nemalokrat privede tudi do znižanja ali ukinitve bonusov in popustov zavarovalnic. Sekcija za promet pri OZS je že pred časom resornemu ministrstvu podala pobudo za popolno prenovo izobraževalnega sistema profesionalnih voznikov.

Tudi hrvaški kolegi se na področju izobraževanja voznikov srečujejo s podobno problematiko. Predstavniki obeh združenj so enotni, da je obstoječi sistem izvajanja obveznega usposabljanja voznikov namenjen le zaslužkarstvu posameznih centrov, ki izvajajo izobraževanja. Zato si bodo prizadevali za vzpostavitev kvalitetnejšega izobraževanja, kjer bi bilo več praktičnega dela.

novica Katere spremembe na davčnem področju se obetajo?
Odbor za finance Državnega zbora RS bo danes po nujnem postopku obravnaval predloge sprememb davčne zakonodaje, ki med drugim predvidevajo razbremenitev stroškov dela. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih. Je pa vlada predvidela uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.
novica Socialni dialog znova vzpostavljen
Predstavniki vlade s premierjem Marjanom Šarcem na čelu, delodajalcev in sindikatov so se včeraj dogovorili, da bodo spremenili poslovnik Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in sicer tako, da bodo lahko na sejah obravnavali tudi predloge zakonov, ki jih v DZ vloži opozicija. Socialni dialog je spet vzpostavljen, prva seja ESS pa bo prihodnji petek.
novica Potrošniki odgovorni za vgradnjo neustreznih peči
Pred nami je nova kurilna sezona, ko se bomo morali v naših domovih nekaj mesecev dodatno ogrevati. Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da le te odpravite. Pri tem je pomembno, da ima kurilna naprava ustrezna dokazila o izpolnjevanju zahtev. Sekcija dimnikarjev pri OZS ob tem opozarja, da so za neustrezne peči odgovorni potrošniki.
novica Mnenja ustavnih sodnikov glede dvojnega statusa deljena
Ustavno sodišče je presojalo ureditev t.i. dvojnega statusa, ki samostojnim podjetnikom ne omogoča uživanja polne pokojnine ob sočasnem opravljanju dejavnosti. Zgolj en glas (5:4) je odločil, da trenutna ureditev ni v neskladju z Ustavo, iz odklonilnih ločenih mnenj ustavnih sodnikov pa je razvidno, da trenutna ureditev ni niti ustrezna niti pravična.
novica Prevozniki na srečanju opozorili na svoj davek v družini
Na tradicionalnem, že tretjem srečanju prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije 2019 v Slovenski Bistrici se je zbralo več kot 2.000 slovenskih prevoznikov, članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ter njihovih družinskih članov. Prevozniki so opozorili na najbolj pereče probleme in opozorili na davek, ki ga mora plačati cela družina. Zbrane so nagovorili številni politični predstavniki, dogodek pa je s finančno donacijo malemu Krisu dobil tudi humanitarno noto.
novica Avstrija, Nemčija in Italija upokojenim obrtnikom omogočajo polno pokojnino, Slovenija ne
Obrtniki, ki želijo s svojo dejavnostjo nadaljevati tudi po upokojitvi, bi morali imeti pravico do polne pokojnine. To so si namreč prislužili s svojim delom, so na današnji seji upravnega odbora OZS ponovno poudarili njegovi člani ter opozorili
novica Predlog davčnih sprememb brez soglasja ESS
Na včerajšnji seji Ekonomsko-socialnega sveta socialni partnerji niso dosegli soglasja glede načrtovanih davčnih sprememb. OZS je na seji nasprotovala obremenitvi gospodarstva in izrazila svoje nestrinjanje glede nadaljnjih pogajanj, saj je že obstoječi predlog kompromis za delodajalce.
novica Pol stoletja obrtniškega povezovanja in boja proti birokraciji
V okviru praznovanja 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) na sejmu MOS je danes potekala okrogla miza, na kateri so vidni člani zbornice izpostavili ključne mejnike v polstoletni zgodovini obrtniškega povezovanja. Strinjali so se, da se obrtniki in podjetniki že od nekdaj borijo proti birokraciji, ki se z leti vse bolj razrašča.  
novica Poslovno srečanje na MOS povezalo 200 podjetnikov iz devetih držav
Na tradicionalnem poslovnem srečanju, ki ga je danes na sejmu MOS že 13. leto zapored organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Advantage Austria Ljubljana in mrežo zbornic New Alpe Adria ter Enterprise Europe Network, se je letos zbralo več kot 200 podjetnikov iz  devetih držav. Opravili so več kot 300 medsebojnih pogovorov. 
Pišite nam