Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OZS Izobraževanje
OKROGLA MIZA

Slovenija poleg Nemčije edina država v EU s posebnim zakonom za rokodelce

15. 09. 2023
Avtor: Mira Črešnar
OKROGLA MIZA

Za izvajanje zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki ga je DZ sprejel julija, je letno na voljo 1,5 milijona evrov. Slovenija je poleg Nemčije edina evropska država, ki je sprejela tovrsten zakon, je danes na okrogli mizi z naslovom Slovensko rokodelstvo in rokodelci na Mosu povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan.

Židan je povedal, da je od omenjenega zneska 150.000 evrov namenjenih za izvajanje nalog javnega pooblastila, ki je zaupano Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), preostanek denarja pa gre za izvajanje nalog rokodelskih centrov.

Dodal je, da bodo na podlagi zakona sprejeli tudi ukrepe, ki bodo izboljšali položaj rokodelcev. Zakon je zelo pomemben za podporno okolje rokodelstvu, nastajal pa je več let pod različnimi vladami, je povedal.

"Zakon ni optimalen, kljub temu pa ga je treba čim prej začeti izvajati. Čez eno ali dve leti se bo treba vprašati, kaj smo s tem zakonom pridobili, in oceniti, ali je čas za korak naprej," je dejal.

Dodal je še, da je bogastvo in raznolikost rokodelskih znanj, spretnosti in veščin v Sloveniji izjemno, saj imamo več kot 70 že prepoznanih rokodelskih panog, razvijajo pa se tudi nove.

Predsednik OZS Blaž Cvar je menil, da je omenjeni zakon samo orodje za delo rokodelcev. Treba ga je čim bolj uporabiti in rokodelcem omogočiti, da dobijo svoje mestu v družbi.

Po njegovih besedah je treba ohraniti tisto, kar so uporabljali naše predniki, ker umetna inteligenca tega ni zmožna.

Vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije Kati Sekirnik pa je povedala, da je največja vrednost rokodelskih centrov povezovalnost. Rokodelstvo pa je treba čim bolj celostno razumeti, saj številne rokodelske panoge izumirajo.

"Rokodelcem je treba za dolgotrajno preživetje omogočiti, da s svojo specifično dejavnostjo lahko preživijo na trgu," je dejala Sekirnik. Izrazila je še optimizem zaradi mladih, ki v rokodelstvu iščejo poklicno pot.

Na sejemski stojnici gospodarskega ministrstva pa se je danes predstavil Primorski tehnološki park. Osrednjo vlogo so imeli mladi, ki so predstavili zmagovalne ideje preteklih tekmovanj Popri. Gre za nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih od 12. do 29. leta starosti, ki se je začelo pred 20 leti.

Gospodarski minister Matjaž Han je na predstavitvi povedal, da vlada prek različnih agencij podpira Popri in mladim podjetnikom odpira poti za nastop na tujih trgih.

"Podjetnik mora biti pogumen in imeti dobre ideje, potem pa rezultati pridejo sami po sebi. V podjetništvu so vzponi in padci, po vsakem padcu se je treba pobrati," je dejal Han.

Kot ambasadorja slovenskega gospodarstva pa sta se na stojnici predstavili podjetji Equa s pametno stekleničko za vodo in Mali junaki s persionalizirano knjigo za odrasle in otroke.

Po Hanovem mnenju mora imeti podjetnik dobro idejo, v nasprotnem mu nobena spodbuda ne bo nič pomenila. Priznal je, da je pot od ideje do njene uresničitve trnova. Poudaril je še, da mora država podjetnikom zagotoviti predvidljivo poslovno okolje s pametno davčno politiko.

Soustanovitelj podjetja Mali junaki Rado Daradan je dejal, da so knjigo začeli izdajati pred 10 leti. V ta namen je na banki dvignil posojilo. S partnerjem je skušal posel razširiti še na Hrvaško in v Avstrijo, vendar neuspešno. S svojimi izdelki pa je podjetje Mali junaki danes prisotno v več kot 15 državah po svetu.

Kot je dejal direktor družbe Equa Anže Miklavec, je njihovo podjetje še v procesu odraščanja, saj se še vedno učijo. "Za zdaj smo še majhna ekipa z okoli 30 zaposlenimi," je dejal in povedal, da proizvodnja pametnih steklenic poteka na Kitajskem, Češkem in v Avstriji, razvojni oddelek pa je v Sloveniji.

Preberite tudi