Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Varnost zaposlenih in gostov na prvem mestu

18. SEPTEMBER 2020  |   Eva Mihelič

Obdobje koronavirusa je močno zaznamovalo in spremenilo naše vsakdanje navade. Tudi obrtniki in podjetniki v vseh dejavnostih so se, v luči čim bolj učinkovitega preprečevanja širjenja virusa, morali prilagoditi novim razmeram. Protokoli dela v posameznih dejavnostih so oblikovani na osnovi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so »živa« oziroma se prilagajajo aktualni epidemiološki sliki. Tudi na področju gostinske dejavnosti.  

Tako kot za vse druge, tudi za gostinsko dejavnost NIJZ priporoča, da delajo samo zdravi zaposleni, brez simptomov ali znakov akutne okužbe dihal, ki naj bodo ustrezno seznanjeni s preventivnimi ukrepi v povezavi s koronavirusom. Osebje, ki prihaja v stik z gosti, naj nosi zaščitno masko in ves čas zagotavlja zadostno medosebno razdaljo.

NIJZ gostincem svetuje še, naj za seznanjanje z ukrepi tako zaposlenih kot gostov, na vidna mesta, vedno pa ob ali po vstopu v objekte, namestijo kratka navodila o preventivnem in zaščitnem ravnanju, hkrati pa naj uporabnikom prostorov omogočijo uporabo razkužila. Poleg tega naj bi bile mize v prostorih razporejene tako, da je zagotovljena zadostna medosebna razdalja med gosti, gostinci pa naj odstranijo oziroma prilagodijo uporabo predmetov v skupni uporabi (npr. solnice, sladkor, začimbe, jedilni listi, igrače), da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov.

Priporočila so sicer kar obsežna in zadevajo še ravnanje v različnih situacijah, pa tudi ravnanje s posodo, jedilnim priborom in gostinskim tekstilom. Podrobnejša higienska priporočila za gostince so objavljena na spletni strani NIJZ.

Omejitve glede števila oseb

Za poroke, pogrebe, piknike, rojstne dneve, birme, tabore in podobna zbiranja večjega števila ljudi, velja omejitev do 50 oseb. Pri tem mora organizator oziroma sklicatelj zagotoviti minimalno varnostno razdaljo med ljudmi, upoštevati higienska priporočila NIJZ in obvezno voditi seznam prisotnih ljudi. Dogodke, na katerih je prisotnih več kot 50 oseb, je sicer mogoče organizirati, a le, če je dogodek javna prireditev in ima pozitivno mnenje NIJZ.

Na javnih prireditvah je, pod pogojem, da se lahko zagotovi minimalno varnostno razdaljo med ljudmi in da NIJZ izda pozitivno mnenje, dovoljeno zbiranje do 500 ljudi.

Na spletni strani ministrstva za notranje zadeve so objavljeni tudi odgovori na vprašanja glede odloka o začasni splošni omejitvi gibanja. Spremljajte spletno stran, saj se pojasnila redno spreminjajo in dopolnjujejo.

Uporaba časopisov

Kot navaja NIJZ je prisotnost novega koronavirusa na časopisih oziroma revijah v skupni uporabi možna, verjetnost prenosa okužbe pa ob upoštevanju osnovnih higienskih priporočil sicer nizka, a obstaja. Pri uporabi časopisov in revij zato NIJZ svetuje, da je gostu posredovan izvod s seznanilom, da je prisotnost novega koronavirusa ob skupni uporabi tiskanega izvoda možna in navodili, da si pred in po branju umije ali razkuži roke ter poleg higiene rok upošteva tudi higieno kašlja oziroma kihanja, se ne dotika obraza in ob branju nosi obrazno masko.  

Poostren nadzor

Gostinci so v teh tednih deležni poostrenega nadzora glede spoštovanja ukrepov NIJZ, ki jih preverjajo pristojni inšpektorji ZIRS. Zato naj dodatno opozorilo glede spoštovanja priporočil NIJZ ne bo odveč, predvsem glede medsebojne razdalje, razdalje med mizami in stoli, pravilne uporabe mask pri zaposlenih, uporabi ustreznih razkužil ter nameščenih navodilih o preventivnih in zaščitnih ukrepih.

Preberite tudi:

Pišite nam